Helyi közélet

2020.04.02. 06:50

Már most is árthatnak a napsugarak a bőrnek a nógrádi doktornő szerint

Kora tavasszal is árthat bőrünknek a napsütés. Már most is tanácsos odafigyelni a betegség megelőzésre.

Tóth-Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

Beköszöntött a tavaszi időjárás, ezért sokan úgy gondolják, hogy ideje felkészíteni bőrüket a napsütésre, így egyre többen látogatják a szoláriumokat, nem törődve ennek káros hatásaival. Dr. Magyar Ildikó bőrgyógyász azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy kora tavasszal is óvni kell a bőrt.

– Sajnos az emberek nem figyelnek oda kellőképpen a nap sugarainak veszélyére, bőrgyógyászati vizsgálatokra pedig igencsak kevesen látogatnak el. Sokan azt gondolják, hogy van téli és nyári napsütés, de ez nem igaz. Ugyanazok a napsugarak érik minden évszakban a bőrünket, és fontos, hogy folyamatosan védjük tőlük a bőrünket. A legjobb védekezési módszer a bőrbarát fényvédő krémek rendszeres használata – hangsúlyozta dr. Magyari Ildikó, aki azt is elárulta, hogy legalább 30–50 faktor számú krémeket kell alkalmazni, amelyek illat- és parfümmentesek.

A bőrgyógyász kitért arra is, hogy akár egy téli vagy kora tavaszi kirándulás során is könnyen le lehet égni. Az ártalmas napsugarak áthatolnak a ruhán és az üvegen is, így senki sem érezheti biztonságban magát.

A szolárium használatával kapcsolatban a bőrgyógyász úgy fogalmazott, hogy rendkívül káros és nagyon öregít, így nem ajánlott használni. Ráadásul az emberek abban a tévhitben élnek, hogy fel kell készíteni a nyári időszakra a bőrt, ez azonban nem így van.

A szakember mindenkinek azt tanácsolja, hogy évente legalább egy alkalommal tartson önvizsgálatot otthon vagy látogasson el bőrgyógyászához anyajegyeinek ellenőrzésére.

– Fokozottan figyelniük kell bőrükre a többszöri alkalommal, súlyosan leégett betegeknek. Ugyanezt tanácsolom azoknak, akiken több mint 50 anyajegy van. Óvakodni kell a napsugaraktól a világos és szeplős bőrűeknek, valamint azoknak, akiknek családjukban előfordult már bőrdaganat. Nem kivételek ez alól az 50 éven felüliek és azok sem, akik foglalkozásuk vagy hobbijuk miatt töltenek sok időt a tűző napon. Valamennyien a veszélyeztetett csoportba tartoznak – mondta dr. Magyari Ildikó.

Hozzátette: amennyiben valaki elváltozást tapasztal az anyajegyén, ami vérzik, esetleg viszket, akkor forduljon orvoshoz.

A bőrgyógyászt egyre többen keresik fel valamilyen elváltozással. Ezekről sokszor kiderül, hogy melanómáról, bőrdaganatról van szó.

– Manapság divattá vált a barna bőr – sokan ezt és nem az egészségüket nézik. Már tinédzser korban eljárnak szoláriumba és rengeteget napoznak. Mindez nagyon ártalmas. Nem gondolnak arra, hogy mi lesz, ha eltelik pár évtized. Pedig még fiatalon kell felkészülni az idős korra – bőrgyógyászatilag is igaz – közölte dr. Magyar Ildikó, aki közel 60 éve gyógyítja Nógrád megye betegeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában