múltidéző csütörtök

2020.04.02. 19:44

Így építették fel Salgótarján ikonikus „felhőkarcolóit”

Kétségtelen, hogy Salgótarján egyik legikonikusabb épületpárosa a város szívében található garzonházak. E heti múltidézőnkben a majd ‘50 évvel ezelőtt megépült tornyok történetét elevenítjük fel.

Szabó Rita

Buszpályaudvar és a Garzon házak

Forrás: Dornyay Béla Múzeum

Fotó: Dornyay Béla Múzeum, Salgótarján

Legutóbbi múltidézőnkben Salgótarján belvárosának egy átlagos hétköznapját csempésztük otthonaikba a 90-es évek elején készült felvételeken. Ezen a héten a pedig a város két legmagasabb épületének történetét elevenítjük fel olvasóinknak.

A garzonház 1969-től egészen 1974-ig épült azzal a szándékkal, hogy több mint 260 család számára adjon otthont, valamint szolgáltatóegységek is helyet kapjanak benne.

A tizenöt és tizennyolc szintes, 60-70 méter magas tornyok kivitelezője a Nógrád megyei Állami Építőipari Vállalat volt, amely 1969. október 10-én kezdte meg a „felhőkarcolók” építését, Paragi Ferenc építésvezetővel. A Nógrád hírlap archív újságcikkei szerint az építésre nem adtak határidőt, a vállalat mégis törekedett a több mint 70 millió forintos beruházás gyors befejezésére, hiszen a munkálatok elhúzása jelentős többletköltséggel járt volna.

A Pécskő üzletház felé eső 15 szintes szárnyának művezetője Verbélyi Lajos volt, a magasabb 18 szintes, vasút felé néző épületének munkálatait pedig Balogh Gábor irányította. A két építész és brigádja között verseny alakult ki, és ezer-ezerkétszáz forintos céljutalmat tűztek ki a soron következő munkák határidő előtti teljesítéséire.

Elismerték a brigádok munkáját, akik évekig dolgoztak az épületeken
Fotó: Nógrád hírlap 1973. január (29. évfolyam. 1-25. szám)

Az összkomfortos lakások egy 17,4 négyzetméteres szobával, 4,8 négyzetméteres terasszal, előszobával és egy 3,4 négyzetméteres fürdőszobával kerültek kialakításra. A földszinteken üzleteket, presszót, önkiszolgálóéttermet is üzemeltettek és egy mozit is terveztek építeni.

Az első lakók már 1973 szeptemberében birtokba vehették újdonsült lakásaikat. Élményeikről a Nógrád hírlap 1973. szeptember 30-i lapszámában meséltek.

 

Az első lakók meséltek a Garzonházba való beköltözésükről 1973-ban
Fotó: Nógrád hírlap 1973. szeptember (29. évfolyam. 204-229. szám)

Az épületek archív fotóira ismét a Dornyay Béla Múzeum fotótárában sikerült rábukkannunk. Kattintson galériánkra!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában