virágvasárnap

2020.04.05. 06:50

Formabontó lesz a nagyhét: üres templomokban tartják a liturgiákat

Diadalmenet, szenvedés, kereszthalál, feltámadás, örök élet. Röviden összefoglalva ez az öt szó jellemzi leginkább a nagyhetet, a virágvasárnappal veszi kezdetét. Az idei ünnep azonban a megszokottól eltérő lesz: a papok csak egyedül, a hívek jelenléte nélkül mutathatnak be szentmiséket, liturgiákat.

Gerhát Karina

Virágvasárnappal veszi kezdetét a nagyböjt utolsó, egyben legfontosabb hete, ami egészen nagyszombatig tart. A húsvéti szentháromnap az egész liturgikus év csúcspontja.

– Egyházi elöljáróként végtelenül drámainak tartom a jelen helyzetet. Eddigi életem során még soha nem volt részem ilyen különleges és mély nagyböjtben, illetve szentháromnapban – kezdte gondolatait Balogh László.

A nógrádmegyeri plébános hozzátette: a veszélyhelyzet kihirdetése óta teljesen magányosan telnek a napjai. Ennek köszönhetően több időt tud az Istenre fordítani, többet imádkozik, elmélkedik. Saját bevallása szerint ezt pozitívumként éli meg, viszont minden éremnek két oldala van, így nyilván negatívumokat is tartalmaz ez a csöppet sem szokványos időszak.

– A hívekkel most nem tudjuk együtt, közösségben tölteni a szentháromnapot. El sem tudom még képzelni, milyen lesz lelkileg úgy megélni a feltámadási szertartást, hogy csak én leszek a templomban. A húsvét dátuma azonban nem helyezhető át, így most kell megtartanunk a liturgiákat. A szertartások kezdetének időpontjáról azonban értesítjük a híveket, hogy távolról ugyan, de legalább imádságban egyesülhessünk az ünneplésben. Bár most fizikailag magányossá válik a húsvét, de lelkileg a lehető legközelebb hozhat bennünket egymáshoz – hangsúlyozta Balogh László.

A plébános elmondta: a keresztény ünnepkörben a nagyhét virágvasárnappal veszi kezdetét. Jézus ezen a napon vonult be Jeruzsálembe, ahol a nép pálmaágakkal köszöntötte. Ennek jelképéül szolgál hazánkban a barkaszentelés, amit idén is megtartanak a papok. Ezt a nagycsütörtök, azaz az utolsó vacsora estéje követi. Ekkor vett Jézus búcsút tanítványaitól, és felkészült az előtte álló nagy áldozatra. Ez egyben a gyász napja is, ugyanis csütörtök estétől a nagyszombati szertartásig „Rómába mennek” a harangok, helyüket a fakereplők veszik át.

Nagypénteken Jézus kínszenvedésén és kereszthalálán van a hangsúly. Ilyenkor nincs szentmise, ugyanis maga Jézus, az örök főpap mutatja be az áldozatot. A nagypénteki liturgia egyik lényeges eleme a kereszthódolat, amely által személyes lehetőséget kapunk, hogy mi magunk is mélyebben elgondolkodjunk az üdvösséget hozó krisztusi tetten. A pap a szertartást piros öltözékben végzi, amely a vértanúság színe.

Nagyszombat estéjétől húsvétvasárnapig pedig Urunk feltámadása kerül a középpontba, amelyet az ünnepek ünnepének is szoktak nevezni. Ekkor győzi le Megváltónk a halált, diadalmaskodik felette, és örök életre támad. Ám nemcsak ő, hanem általa mi, emberek is. Hiszen Jézus Krisztus értünk halt meg, és értünk is támadt fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában