maradj otthon

2020.04.09. 14:02

Bánk óvatosságra és emberségre int mindenkit

Az elmúlt hétvégén a tavaszi időt kihasználva sokan keresték fel Nógrád kirándulóhelyeit. Bánkon a lakosság egy részét aggodalommal tölti el a nagy számú, a tó körül megjelenő látogató.

Hegedűs Henrik

Bánk fontos rendezvénye a szlovák nemzetiségi találkozó. A község 136 millió forintot fordíthat turizmusfejlesztésre Archív fotó: T. A.

Forrás: NMH

Fotó: Illusztráció: Torjay Attila

Melegszik az idő, itt az igazi tavasz. A kijárási korlátozások alatt is sokan választják a vidéket egy-egy sétára, kirándulásra. Főként a panellakások négy fala közé szorult emberek érzik szükségét, hogy szinte menekülve otthonról, kimenjenek a természetbe. Így jelennek meg a látogatók a nógrádi erdőkben, vagy például Hollókőn, meg a Bánki-tó partján. Utóbbi helyszínen néhány lakos azt igényelné, hogy zárják le a tóparti sétányt és a szomszédos parkolót.

– A táj nyugalma, a víz közelsége rendkívül vonzó tényező „békeidőben” is, nem lepődhetünk meg azon, ha még a kijárási korlátozások alatt is felkeresik Bánkot az emberek egy kis pihenésre – mondta el a Nool.hu érdeklődésére Torma Andrea, a település polgármestere.

Bánk, a tó a vízi színpaddal. A falu várja vendégeit, de nem ebben az időszakban
Fotó: Illusztráció: Torjay Attila / NMH

– Természetesen a legjobb, ha otthon maradunk, de senkitől sem tagadható meg, hogy az előírások szigorú betartása mellett kimozduljon a négy fal közül, erre a hatályos jogszabályok lehetőséget adnak. A napokban felmerült, hogy a lakosság egy részét aggodalommal tölti el a hozzánk érkező kirándulók magas száma, és ennek csökkentésére, a járványhelyzet miatt tegyünk helyi intézkedéseket. Tudjuk, hogy sok település választja ezt a megoldást, hogy távol tartsa az alkalmi kirándulókat, bár ezek jogszerűsége kérdéses. Ha a járvány egyszer véget ér, a romokban heverő idegenforgalom újjáéled, akkor örülni fogunk a hozzánk érkező vendégeknek. Községünkben jelentős bevételi forrás a turizmus, kiemelt szempont, hogy megőrizzük a vendégszeretetet. Nem akarunk senkit elidegeníteni a falutól, megértjük azokat, akik a természetbe vágynak, ugyanakkor mindenkitől elvárjuk, hogy a koronavírus terjedésének elkerülésére tartsa be a szabályokat.

Torma Andrea hozzátette: a polgárőr-egyesület tagsága komoly segítséget nyújt abban, hogy udvariasan, emberségesen emlékeztesse a kirándulókat, ha esetleg vétenének az előírások ellen. Fontos a munkájuk, lényegében ma ők Bánk „arcai”, rajtuk keresztül nyilvánulhat meg a vendégszeretet, a megértés, ami az egész települést jellemzi.

– A Rétsági Rendőrkapitánysággal is szoros az együttműködés, ígéretet kaptunk, hogy fokozott járőrözéssel és ellenőrzéssel igyekeznek betartatni a kormányrendeletben előírtakat – mondta a polgármester. Kifejtette: nem szabad a kirándulókon levezetni azt a felgyülemlett feszültséget, amit a láthatatlan ellenséggel szembeni tehetetlenség és bezártság okoz, nem engedhető meg, hogy fellobbanjon a harag és a megkülönböztetés a közösségben. Továbbra is azt kérik mindenkitől – bánkiaktól és a vendégektől egyaránt –, hogy vészhelyzetben is őrizzék meg emberségüket, figyeljenek egymásra, tartsák be a kijárási korlátozás és a közösségi viselkedés alapvető szabályait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában