járvány

2020.04.13. 15:27

A gyarmati börtönben is bevezették a Skype-ot a koronavírus miatt

Az aktuális járványügyi helyzet a büntetés-végrehajtási intézményekben is korlátozó intézkedések bevezetését vonta maga után. Természetesen megyénk egyetlen börtönét is érinti az új eljárásrend, az elítéltek látogatása már nem lehetséges. De akkor mi marad a kapcsolattartásból?

Sziládi Krisztina

Forrás: Shutterstock

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Kommunikációs Főosztályát kerestük meg, hogy kérdéseinkre választ kapjunk az új helyzettel kapcsolatban.

A járványügyi hatóságokkal folyamatosan egyeztetve az összes szükséges intézkedés megtörtént a gyarmati börtön munkatársai és a fogvatartottak egészségügyi állapotának megóvása és a fertőzésveszély megelőzése érdekében. Elkülönítő helyiségeket jelöltek ki az intézményben, a járványból adódó speciális feladatok elvégzésére a büntetés-végrehajtási szervezet egészségügyi szolgálata felkészült – tudtuk meg a hivatalos válaszból.

A büntetés-végrehajtási szervezet kiemelt feladatként kezeli a személyi állomány és a fogvatartottak egészségügyi állapotának megóvását és a fertőzésveszély megelőzését, ugyanakkor kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az elítéltek – még a világjárvány idején is – szoros köteléket ápoljanak családtagjaikkal. A kapcsolattartás erősítése érdekében plusz 15 perccel megemelték a telefonálás időtartamát. Valamennyi fogvatartottnak biztosított az összeköttetés az ismerősökkel, hiszen a telefonos kapcsolattartáson kívül igénybe vehetik a Skype kommunikációs csatornát is.

Egyébként az ország valamennyi intézetében kialakítottak egy speciális helyiséget, ahol a fogvatartottak előzetes jelentkezés után regisztrált hozzátartozóikkal 30–60 perc között Skype-kapcsolaton keresztül tudnak beszélni, ezzel kiváltva a személyes találkozást. Egy használati útmutató is készült a fogvatartottak és hozzátartozóik számára, hogy megismerhessék a személyes kapcsolattartás kiváltására használható online alkalmazás működését. Valamennyi bevezetett megelőző intézkedésről mind a fogvatartottak, mind hozzátartozóik, kapcsolattartóik tájékoztatást kapnak, tudta meg portálunk.

A közelmúltban minden hazai börtönben, így Balassagyarmaton is elindultak a járványügyi call centerek, vagyis híváskezelő központok. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban meghozott ideiglenes korlátozó és megelőző intézkedésekről már eddig is folyamatosan tájékoztatta a büntetés-végrehajtás a fogvatartottakat és hozzátartozóikat. A most felállított call centerek célja a gyors és hiteles tájékozódás további elősegítése.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában