együttműködés

2020.03.11. 16:40

Szorosabbra fűzi kapcsolatát a Bükki Nemzeti Park és a tarjáni tankerület

Együttműködési megállapodást írt alá Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója és Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója szerda délelőtt a Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban. Ezt a tankerület intézményvezetői értekezlete követte, majd a jelenlévők körbejárták a látogatóközpontot is.

Gerhát Karina

Salgótarjáni Tankerületi Központ és a Bükki Nemzeti Park megállapodása a salgótarjáni Baglyaskő látogató központban, Simon Tibor (STK Igazgató), Rónai Kálmánné (BNPI Igazgató)

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Az oktatás-nevelés, a természeti környezetben történő tapasztalatszerzés elősegítése kiemelt feladat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság számára. Együttműködésre törekednek a térségben lévő iskolákkal, civil szervezetekkel, természetvédő egyesületekkel, valamint a helyi lakossággal. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság számos oktatási intézménnyel és egyesülettel kötött együttműködési szerződést, amelynek köszönhetően szakmai segítséget, információs segédanyagot nyújt jeles napok rendezvényeihez, vetélkedőkhöz, valamint tanulmányi versenyekhez. Szerdán is egy ilyen együttműködési megállapodást írtak alá.

Rónai Kálmánné elmondta, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság alapvető feladata a természet védelme. Az igazgató úgy véli, a legfontosabb teendőjük az, hogy a jövő generációjának is tudják közvetíteni, azokat az értékeket, amelyek rendkívül fontosak és megőrzésre érdemesek a természetben.

Együttműködési megállapodást írt alá Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója és Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója Fotó: H. M./NMH

– Úgy gondolom, ha a tanárok közreműködésével a diákok is megismerik mindezt, akkor ez lesz az egyik legértékesebb és leghatékonyabb tevékenységünk – hangsúlyozta Rónai Kálmánné.

Ezt követően Simon Tibor megköszönte a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának azt a lehetőséget, hogy a Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban jelen lehetnek, és közelebbről megismerhetik az ott végzett munkát.

– Egy olyan oktatási központnak a helyszínén vagyunk, amelyet még a Karancs-völgyben élők közül sem ismer mindenki, még akkor sem, ha napról napra ott megy el előtte. Nagyon sokan nem tudják pontosan, hogy a nemzeti park részéről mik, azok a lehetőségek, módszertani segítségek, amelyeket az intézmények igénybe tudnak venni. A Salgótarjáni Tankerületi Központhoz tartozó iskolák sem használják ki, annak a lehetőségeit, hogy egy ilyen csodálatos természeti környezetben élünk. A Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet lábánál, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságában lévő táj-és természetvédelmi területen, ahol bőven nyílik lehetőség arra, hogy a gyermekek megszerezzék a különféle ökológiai, természet-és környezetvédelmi ismereteket. Ez a látogatóközpont is lehetőséget nyújt arra, hogy a diákokkal is eljöjjünk ide, és a tanösvény körbejárása közben megismerjük a terület élővilágát, geológiáját, természeti értékeit, ritkaságait – emelte ki Simon Tibor.

Ezt követően a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság részéről Rónai Kálmánné, a Salgótarjáni Tankerületi Központ képviseletében pedig Simon Tibor hitelesítette aláírásával az együttműködési nyilatkozatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában