szerencse

2020.03.13. 13:50

Péntek 13-at sokan tartják sorsfordító napnak

Kétségkívül a péntek 13-a a világ egyik legismertebb naptári napja. Számos hiedelem és babona lengi körül, gyakran a szerencsétlenséggel vagy éppen az ellenkezőjével párosítják.

Kakuk Klaudia

Valóságos játéklázban él az ország, sokan vásárolnak lottót a hónapok óta halmozódó rekordnyeremény reményében. Képünkön egy salgótarjáni lottóárus mutatja a szelvényeket

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

Sokaknak a boszorkányok, a fekete macska, a szerencsétlenség és a balesetek jutnak eszébe erről a napról. Napóleon például sosem ült le olyan asztalhoz, ahol 13-an ültek, ennek oka az utolsó vacsora történetéből gyökereztethető. Egy ősi történet szerint pedig a péntek 13-át boszorkányok átkozták el, akik energiájukat a sötét elemekhez irányították.

Kevesen tudják, de a megyénk területén is éltek boszorkányok, legalábbis 1692 és 1776 között vannak ilyen feljegyzések – írja dr. Hausel Sándor, a Nógrád Megyei Levéltár honlapján olvasható publikációjában. Szűkebb hazánk vasorrú bábái összesen tizenhat településen ténykedtek, Balassagyarmaton, Nagyorosziban, Felsőpetényben, de még Salgótarjánban is akadt belőlük. A legtöbb gyanúsított nő volt, kiknek tevékenységét inkább kuruzslásnak lehetett nevezni – áll a feljegyzésben.

A hiedelmek és a babonák kialakulásának pontos gyökeréről csak találgatások vannak.

A mágikus szám a legtöbb nógrádi lakos számára fejtörést okoz, van, aki annyira fél, hogy ki sem teszi a lábát a lakásból, akad, aki csak legyint rá, és van, aki különleges varázserőt tulajdonít a bűvös tizenhármasnak.

Julianna Mária jósnő szerint egyáltalán nem szerencsétlen a péntek 13.

– Aki úgy akarja, annak szerencsétlen. Ez a vonzás hatalma, ami úgy működik, hogyha hisznek benne, be is következik. Pozitívan kell állni ehhez a naphoz is, mint bármelyik másikhoz. Nem szabad azon gondolkodni, hogy biztosan fog történni valami, mert akkor az úgy is lesz – fogalmazott a jósnő. Hozzátette: ha azzal a gondolattal ébredünk fel, hogy biztosan rossz fog történni ezen a napon, akkor ne is várjunk jó dolgot.

Hasonlóan vélekedik Szabóné Koós Ibolya klinikai szakpszichológus.

– A babonákat és a hiedelmeket valódi tapasztalás vagy tudományos kutatás nem támasztja alá. Kialakulásuk abból adódik, hogy az ember jövője kiszámíthatatlan, mindig tartogat kellemes és kellemetlen meglepetéseket – mondta a szakpszichológus. Hozzátette: ezzel a bizonytalansággal sokan nehezen tudnak együtt élni, ezért szükségük van valami mágikus, varázslatos kapaszkodóra, hogy eligazodjanak az élet útvesztőjében. Általános jelenség, hogy az emberek okot, jelentést tulajdonítanak a velük történt dolgoknak, mások vagy saját tapasztalataikból vonnak le inkább következtetéseket vagy ritkábban, de tanult vagy olvasott pszichológiai összefüggésekkel magyaráznak történéseket. Ha valaki beteges módon félelmet érez, vagy meggyőződésévé válik, hogy ezek a dolgok befolyásolják az életét, saját magának okoz szenvedést – hangsúlyozta.

Várhatóan pénteken a lottózókat is megrohamozzák az emberek, hiszen sokak a 13-ast Fortuna számának tartják. Ilyenkor megnő a szerencsejátékok iránti érdeklődés, ugyanis a statisztikák alapján a játékok többségében ez az egyik leggyakoribb tipp. Az ötös lottó várható főnyereménye 36 hét halmozódás után megközelíti a hatmilliárd forintot, így a játékosok hétről hétre egyre szívesebben játszanak. Csak a múlt héten 6,6 millió alapjátékot vásároltak a lelkes ikszelők – közölte lapunkkal a Szerencsejáték Zrt. kommunikációs osztálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában