kiállítás

2020.03.08. 17:42

Különleges világot tár elénk a fotós lencséje Balassagyarmaton

Apáti-Tóth Sándor fotóművész képeiből nyílt kiállítás a Horváth Endre Galériában. Az Atlantisz címet viselő tárlatot Csemniczky Zoltán Munkácsy-díjas szobrászművész nyitotta meg.

Sz. K.

Varázslatos szimbólumrendszerből építkeznek az alkotó sötét tónusú képei

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

A ceglédi származású Apáti-Tóth Sándor fiatalon, családi indíttatásra, édesapja, Tóth István fotóművész hatására választotta a fotográfiát életcélként. Azonban már fiatal fotográfusként az édesapjáétól gyökeresen eltérő stílust, képi világot alakított ki. Először 13 éves korában szerepelt országos kiállításon. A hazai tárlatok után külföldön is bemutatták munkáit: többek között Tokió, Brüsszel, Párizs, London kiállítótermeiben kerültek falra a képei, több mint nyolcvan önálló tárlaton. Az erős irodalmi kötődéssel bíró művész varázslatos szimbólumrendszerből építkező fotográfiáit ciklusokba rendezi. A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának egyik alapítója, a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja.

Varázslatos szimbólumrendszerből építkeznek az alkotó sötét tónusú képei
Fotó: Torjay Attila / NMH

Apáti-Tóth sokáig a ceglédi Kossuth Múzeum és a Ceglédi Hírlap fotósa is volt. Elsősorban alkalmazott fotókat készített, napi- és hetilapokban jelentek meg a képei, de kikerültek keze alól könyvborítók, plakátok, prospektusok is. Az eltűnő paraszti életforma tárgyai, tájak, emberek, szerelem és a halál jelennek meg fényképein.

– Hatalmas, őszinte hittel indultam fotográfusi pályámon. Láttam a világ tisztátlanságát, az emberek gyarlóságát és ostobaságát, s meg akartam változtatni őket. Ideáimat fel nem adva utam későbbi szakaszai­ban beértem azzal, hogy képeimet felmutatva megadjam a töprengés lehetőségét a nézőknek – nyilatkozta pályájáról a művész. A kiállítás április 16-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában