Egy ideig nem lesz tanulóvezető Nógrád megye útjain

Határozatlan ideig nem lesznek egyebek mellett vizsgák és tantermi oktatások sem a koronavírus okozta kialakult helyzet miatt.

Tóth-Nagy Orsolya

Fotó: Ladóczki Balázs

Visszavonásig felfüggesztette a járművezetők és a közlekedési szakemberek vizsgáit, az alkalmassági vizsgálatait és az utánképzéseket is március 19-től, csütörtöktől az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A rendelet a koronavírus terjedésének megelőzése, az emberi egészség védelme érdekében és a járványügyi veszélyhelyzeti rendelkezésekkel összhangban született meg.

Az intézkedés a közúti, a vasúti, és a hajózási területet egyaránt érinti, és kiterjed a pályaalkalmassági vizsgálatok elvégzésére is. A befizetett díját senki sem veszíti el, minden érintett a vészhelyzet elhárítását követően díjmentesen vehet majd részt a most lemondott vizsgákon, vizsgálatokon és utánképzéseken.

A felfüggesztés természetesen Nógrád megyét is érinti.

– Nem számítottunk erre. Eddig úgy volt, hogy csökkentett üzemmódban, de dolgozhatunk, azonban nem így történt. Pár nap alatt minden megváltozott és óráról órára is módosulhat. A nálam lévő oktatók nyolcvan százaléka már befejezte a munkát és március 20-ig, péntekig teljesen felfüggesztik a tevékenységüket. Az iskolákkal, tanulókkal és a szakoktatókkal is mostantól csak telefonon vagy elektronikus úton tarthatjuk a kapcsolatot – mondta el Racskó Ilona, a pásztói autósiskola vezetője.

Hozzátette: a tanulók ugyan bizonytalanok egy kicsit és sok kérdéssel fordulnak az iskolához, de jelenleg nem tudnak több információt adni a számukra.

Racskó Ilona bízik benne, hogy összefogással túljutnak a mostani helyzeten és természetesen oda figyelnek arra, hogy minden szabályt betartsanak.

Szép Adrián, az egyik salgótarjáni autósiskola vezetője az intézkedéssel kapcsolatban elárulta, hogy az elsősegély képzés a napokban már megszűnt, most kénytelenek félbeszakítani a tantermi KRESZ tanfolyamot és nagy valószínűséggel hamarosan megszüntetik a gyakorlati oktatást is.

– A rendelkezésnek több szempontból is negatív hatása van, ugyanakkor el kell fogadni a kialakult helyzetet. A tanulók nagy része megértő, akik számára jelenleg a személyes kontaktus nélküli online KRESZ képzést tudjuk biztosítani – hangsúlyozta Szép Adrián.

A gépjármű-szakoktatókra is hatással van a döntés. Tóth Attila, oktató úgy fogalmazott, hogy sajnos már nem tud tanulókat fogadni. Mint mondta, sok vizsga lett volna az elkövetkezendő napokban, de ezek mindegyikét elhalasztották, így nincs értelme gyakorolni a tapasztalatlan vezetőkkel.

Végül arra is kitért, hogy senki nem örül a felfüggesztésnek, ugyanakkor meg kell érteni saját egészségünk érdekében ezt a döntést.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában