ingyenes alkalmazás

2020.03.18. 06:50

Az autisták számára nyújt segítséget a Salgótarjánban bemutatott mobil applikáció

Akár a hivatali ügyintézéshez, akár a cipőfűzéshez segítséget nyújt az autisták számára az elsőként Salgótarjánban bemutatott mobil applikáció. Augusztus végéig tart a tesztidőszak – szakemberek és szülők bevonásával –, aztán ingyenesen elérhetővé válik a technológia.

Kakuk Klaudia

Forrás: shutterstock

– Az autizmus egy genetikailag meghatározott állapot, az idegrendszer átlagostól eltérő fejlődéséből ered. Rendkívül változatos a megjelenési formája – jócskán vannak egyéni különbségek. Nem minden érintett rendelkezik az összes tünettel, ellenben többféle eltérés együttesen is hatást gyakorolhat az autista személyre – hangsúlyozta Kővári Edit az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) salgótarjáni származású elnöke.

Hozzátette: a problémát legtöbbször a korai gyermekkorban ismerik fel, az első közösségi részvétel folyamán.

– Általában azt vesszük észre, hogy a gyerekek közösségben másképp viselkednek és játszanak. És a megszokott tanítási, nevelési módszerek sem működnek esetükben – mondta Kővári Edit. – Az eltérő fejlődés egy összetett állapotot eredményez, ami főképp a külvilággal való minőségi kommunikációban nyilvánul meg. Ez kihat az autisták szociális és társas viselkedésére is – tette hozzá.

Az autista gyermekek és felnőttek számára nehézséget jelenthet a másik ember arckifejezésének, viselkedésének az értelmezése. Nehezen képesek olvasni ezekből, s nem tudják kiszámítani, mi fog velük történni.

– Például nem biztos, hogy egy autista gyerek az óvónő szemöldökráncolásából képes venni az üzenetet és tudja, hogy az most éppen haragszik. Nem jut arra a következtetésre, hogy valamit rosszul csinált, nem tudja, hogyan kellene helyesen viselkednie. Ám a külvilág sem eléggé tájékozott az autizmust illetően. Ugyanezen a példán tovább haladva, az óvónő ezt a viselkedést félre is értheti, betudja rosszaságnak, pedig egy kívülről nem látszódó, mögöttes megértési nehézségről van szó – ismertette az AOSZ elnöke.

A kommunikációs és szociális nehézségeik okozta élet helyzetek miatt az autista emberek sok feszültséggel és szorongással élnek együtt a mindennapok folyamán.

– Többnyire ugyanarra vágynak, mint mindenki más a világban: boldogok akarnak lenni. Az életminőségüket alapvetően meghatározza, hogy számukra is érthető támogatást kapjanak a környezetüktől – emelte ki Kővári Edit.

A mindennapi életet különböző vizuális megértésre kifejlesztett eszközök segítségével lehet érthetővé tenni számukra. Sokáig papíralapon kapták meg ezt a támogatást, ám már elérhető egy magyar fejlesztésű mobil applikáció felületén is, amit elsőként Salgótarjánban mutattak be.

Az alkalmazás az autisták önállóbb életvitelét támogatja, életkortól és fejlettségi szinttől függetlenül. Ez a társadalmi megítélés szempontjából is új helyzetet teremthet. A digitális autonómia projekt több mint 450 millió forint európai uniós pályázati forrásból, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportjának együttműködésével valósul meg.

– A mobil applikáció segítséget nyújt az autista emberek számára az egyes tevékenységek megértéséhez, önálló kivitelezéséhez. Ezáltal jobban megértik a mindennapokban előforduló helyzeteket, ami csökkenti a szorongást és érzelmi biztonságot eredményez. A technológia segítséget nyújthat például mind a hivatali ügyintézésben, mind az öltözködésben, akár a cipőfűzésben is. A szoftverrendszer végleges formáját nyár végére éri el, addig tart a tesztidőszak, szakemberek és szülők bevonásával. Összesen háromszáz okoseszközt juttattunk el az érintetteknek – ismertette Kővári Edit.

Hozzátette: az augusztusig tartó próbaidőszak után az alkalmazás ingyenesen elérhetővé válik.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában