rendezvény

2020.03.07. 11:42

A kazáriak nemcsak tisztelik, de meg is élik hagyományaikat

A napokban a település szívében gyűlt össze a falu színe-java, hogy közösen ünnepeljék a Kazár Táncegyüttes megalakulásának 15. jubileumát. A rendezvényen jelenlegi és egykori tagok egyaránt színpadra léptek, hogy közösen ropják a táncot.

Veres Edina

Az esemény és a tizenötödik évforduló alkalmából vidám csoportkép készült az együttes egykori és jelenlegi tagjaival

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

A helyi gyermek­tánc­együttes vezetője, Szabó János javasolta még 2005-ben, hogy a felcseperedő fiatalok szervezzenek felnőtt tánccsoportot. Az akkori faluvezetés is támogatta az ötletet, így egy oklevél kíséretében adományozta a csapatnak a Kazár Táncegyüttes nevet.

Sándor Annamária jelen volt a másfél évtizeddel ezelőtti kezdetekkor.

– Elsőben még kötelező volt a tánc, majd ötödikes koromban önként választottam ezt a művészeti ágat az iskolában. Akkor már működött a Zsivajgó Gyermektáncegyüttes, amellyel számos fellépésre jártunk megyehatáron innen és túl. Ahogy később a gyerekcsoportból felnőttek lettünk, már nem illet hozzánk a zsivajgó név. Persze a gyermektáncegyüttes továbbra is működik az általános iskolában, így az utánpótlás biztosított – mondta Sándor Annamária, aki mind a mai napig aktív tagja a Kazár Táncegyüttesnek. A tánccsoport kemény magját tizenhat aktív tag képzi. A neves évforduló alkalmából rendezett gálaműsorra azonban a régi táncosok közül is sokan hazaérkeztek, így mintegy húsz táncospár lépett színpadra a község kultúrházában.

A táncegyüttes művészeti vezető pozícióját jelenleg Hajdara Tamás és felesége, Hajdara-Herczeg Hajnalka tölti be.

– Hajnalkával két éven keresztül éltünk Erdélyben, pontosabban Magyarlapádon, ahol mintegy 300 környékbeli gyermeknek tanítottunk néptáncot – kezdte a történetet Hajdara Tamás. – Amikor közel egy évvel ezelőtt hazatértünk, Kun-Farkas Rózsa, a Kazár Táncegyüttes vezetője azzal keresett meg minket, hogy elvállalnánk-e a táncosok vezetését, amíg ő szülési szabadságra vonul. Jól tudtuk, hogy Rózsa már több mint egy évtizede szívén viseli a csoport sorsát, így a feladat nem kevés felelősséget jelent, mégis boldogan vállaltuk az együttes útjának átmeneti egyengetését. Az inaktelki táborban, ahol szinte a teljes csoportot megismerhettük, tartottunk egy edzőtábort. Már akkor éreztük, hogy a táncosokkal könnyen megtaláljuk a hangot, amely a közös munka nélkülözhetetlen alapja – mondta.

Az esemény és a tizenötödik évforduló alkalmából vidám csoportkép készült az együttes egykori és jelenlegi tagjaival
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

Ezzel kapcsolatban Hajdara-Herczeg Hajnalka úgy fogalmazott: kívülállóként csöp-pentek bele a Kazár Táncegyüttes mindennapjaiba, a gálaműsor szervezése kapcsán mégsem érezte úgy, hogy kevésbé adnának a véleményükre a csoporttagok.

– Tisztelettel viseltetnek a társaik és vezetőik iránt, és ez meglátszott a gálaműsor szervezésén is. Szerintem ez a fajta családiasság az, amely még 15 év után is visszavonzotta a tagokat erre a fellépésre. A társaság minden helyzetben összetart és ez engem is arra ösztönöz, hogy még nagyobb elánnal végezzem a dolgom – emelte ki a művészeti vezető, aki arra is kitért: két koreográfiát készítettek a gálára, amely mind táncanyagában, mind felépítésében eltért a csoport által ismertektől.

Hozzátette: nagyon értékeli, hogy a táncegyüttes tagjai nyitottak voltak az újdonságra. Hajdara-Herczeg Hajnalka a jubileum kapcsán azt is kifejtette: fantasztikusnak tartja, hogy egy Kazárhoz hasonló alacsony lélekszámú faluban tizenöt éven át folyamatosan aktív tudott maradni egy néptáncegyüttes.

Hajdara Tamás mindezt azzal magyarázta, hogy a néptánc nagyon erős összetartó erő tud lenni.

– Kazár híres például a népi kultúrájáról vagy a viseletéről. A faluban egységes, hogy a lakók nem csak tisztelik a hagyományaikat, hanem tudatosan meg is élik azokat. Mi ezt tiszteletben tartottuk a műsor tervezésekor, így az első tánc természetesen kazári volt. Hajnalkával nagyon fontosnak érezzük a tradíciók életben tartását, ugyanakkor úgy véljük, hogy ismerni kell a más területekről származó táncokat is. Emiatt a programot más tájegységek táncaival is színesítettük – tudatta Hajdara Tamás.

Ennek köszönhetően a közönség gyönyörködhetett például – a teljesség igénye nélkül – mezőföldi, kalotaszegi, szatmári vagy Vág és Garam menti táncokban is.

A gálaműsor során a nagy múltú Dűvő Zenekar húzta a talpalávalót
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

Felvételeken mutatták be az elmúlt tizenöt év meghatározó pillanatait

A gálaműsorban természetesen a táncé volt a főszerep, a talpalávalót a Dűvő Zenekar húzta, valamint a programot tovább színesítette a Haraszti ikrek előadása is. Mindemellett három videót is levetítettek a közönségnek, amelyek a Kazár Táncegyüttes életének legmeghatározóbb pillanatait mutatta be öt, tíz és végül tizenöt éves távlatokba tekintve.

A fellépők között szerepeltek a Mátraalja Néptáncegyüttes tagjai is, akik Bodrogközi táncokat jártak. E csoport vezetője Szolnoki Borbála, aki több intézményben is tanítja a gyerekeket a néptánc mozdulatainak elsajátítására. Ezek közül az Aba Sámuel Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában immár nyolc éve. A néptáncpedagógus érdekességként elárulta: a mátranováki növendékeivel a Kazár Táncegyüttes tízéves jubileumán léptek fel, amely után a diákjai elhatározták, hogy megalakítják a saját tánccsoportjukat. A Kazár Táncegyüttes megalakulásának 15. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi műsort végül közös éneklés, majd a születésnap elengedhetetlen kelléke, a torta megérkezése zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában