megelőzés

2020.02.19. 19:45

Tavaly 700 nógrádi diáklány kapta meg a HPV elleni védőoltást

Szűkebb hazánkban évente közel ezerötszáz új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak, amibe mintegy négy-ötszáz nő bele is hal. Pedig rendszeres szűréssel a betegség megelőzhető lenne.

Gulyás Edina

Mályvavirág, Méhnyakrák megelőző konferencia a salgótarjáni megyeházán, Sallai Kriszina (Mályvavirág alapítván elnökségi tagja), x, Kreicsi Mária (salgótarjáni Mályvavirág pont elnöke)

Fotó: Hegedűs Márk

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Nógrád megyében a 40 év felettiek esetében a daganatok felelősek a halálozások döntő többségéért.

Közös gyöngyfűzéssel vette kezdetét az a konferencia, amit a 14. Európai méhnyakrák megelőzési héthez kapcsolódóan tartottak meg szerdán a Megyeházán. A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, a Mályvavirág Alapítvány és a Salgótarjáni Mályvavirág Pont közösen hívta életre a rendezvényt. A cél hogy minél szélesebb körben osszanak meg információkat a méhnyakrák-szűrés, valamint az ingyenes HPV elleni oltás fontosságáról.

– A méhnyakrák a fiatalabb, 15-45 éves korosztály körében a második leggyakoribb daganatos megbetegedés. Megyénkben – a 2013-2017 éves adatok alapján – 40 százalékkal több 16 és 64 év közötti nő halt meg méhnyakrákban, mint hazánkban összesen. A salgótarjáni járásban ez a halálozási arány 130 százalékkal haladja meg az országos értéket. Pedig a betegség korai felismeréssel jól gyógyítható – fejtette ki Feketéné dr. Zeke Ildikó, megyei tisztifőorvos.

Mint mondta, az elmúlt tanévben Nógrád megye 79 oktatási intézményében közel 700 lány kapta meg az ingyenes HPV elleni védőoltást. Ez kiemelkedő, közel 85 százalékos arány.

A Mályvavirág Alapítvány tevékenységét Sallai Krisztina, a szervezet elnökségi tagja mutatta be. Azt hangsúlyozta, hogy az alapítvány összekötő kapocsként funkcionál a lakosság, a döntéshozók és az orvosok között. Évente Európában 25 ezer, ebből hazánkban közel 500 nő hal bele egy olyan betegségbe, ami megelőzhető, korai felismeréssel pedig jól gyógyítható.

– A társadalmi összefogás egyre erősödik ebben a témában. Ennek köszönhetően elérhető, hogy ahogyan más fertőző betegségek, úgy a méhnyakrákot okozó HPV vírus is eltűnjön és ne okozzon több halálesetet – fejtette ki dr. Pasztuhov Ágoston, a Szent Lázár Megyei Kórház osztályvezető főorvosa.

Gyöngysornyi támogatás

A gyöngy a HPV vírus elleni küzdelem szimbóluma. A Mályvavirág Alapítvány programjain közös gyöngyfűzéssel „kötik össze” a téma iránt érdeklődőket és az abban érintetteket. A pink szín különböző árnyalatiból összeállított karkötőket pedig a helyi kórháznak adományozzák, ahol a méhnyakrákkal küzdő nők csuklójára kerülnek. Így a betegségben is érezhetik: nincsenek egyedül!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában