informatika

2020.02.18. 10:36

Szoftverrel segítik a salgótarjáni autisták életét

Egyedülálló, magyar szakmai fejlesztésű szoftverrendszert mutattak be hétfőn Salgótarjánban, amely a jövőben az autista személyek mindennapi önállóbb életvitelét támogatja. A bemutatón a program tesztelésére is adódott lehetőség.

K. K.

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

A Data (Digitális autonómia-támogatás az autizmus spektrumon) elnevezésű fejlesztés eredményeként a jövőben egy mobilapplikáció, valamint a hozzá tartozó internetalapú szolgáltatás segíti majd életkortól és fejlettségi szinttől függetlenül az autista gyermekek és felnőttek mindennapi életét.

– A projekt több mint 450 millió forint európai uniós pályázati forrásból, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportjának együttműködésével valósul meg, végleges formáját pedig augusztusra éri el. Az innovatív digitális fejlesztés segítségével az autisták minél önállóbb életvitelét és integrációját támogatják, amely nagymértékben elősegíti életminőségük javulását – mondta Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének az elnöke.

Hozzátette: az autista emberek életében nehézséget jelent egy-egy tevékenység kivitelezése, ezért a mobilapplikáció lényegében használati utasításként, lépésről lépésre mutatja az egyes tevékenységek folyamatát. Például kisgyermekeknél a fogmosástól kezdve az öltözködésig, felnőtt esetén pedig a személyi igazolvány igénylésénél is segítséget nyújthat a program.

A szoftver felhasználói előre megtervezhetik napi teendőjüket, és tájékozódhatnak az ehhez szükséges információk között.

– Az autisták ezáltal mentesülnek a szorongást kiváltó bizonytalan helyzetektől, e technika kapaszkodót nyújt nekik és függetlenné válhatnak mások segítségétől – tájékoztatott Kővári Edit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában