új adó

2020.02.25. 06:50

Számos ingatlant terhel építményadó Bátonyterenyén

Építményadó bevezetéséről döntött a bátonyterenyei önkormányzat. Az új adónem a városban található szinte valamennyi ingatlant érinti.

Gulyás Edina

Az adó a lakás- és a nem lakáscélú ingatlanokra is kiterjed

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Az elmúlt héten tárgyalta a város képviselő-testülete az építményadó bevezetéséről szóló előterjesztést. A tanácskozást nagy érdeklődés kísérte, a terem zsúfolásig telt helyiekkel. Többen is kartonpapírra írták véleményüket: „Nem kérünk az újabb adóból” és „Elegünk van”! A városban azóta sem hagytak alább az indulatok, az egyik közösségi oldalon még mindig sokan kifejtik véleményüket pro és kontra a témával kapcsolatban.

– Az adóerő-képesség növekedése miatti normatív támogatások kiesése mintegy ötvenmillió forintos hiányként jelentkezik a város költségvetésében. A városüzemeltetési és fejlesztési feladatok szinten tartásához ezért elengedhetetlen, hogy az idei év július elsejétől újabb helyi adót, az építményadót bevezessük Bátonyterenyén – hangsúlyozta Nagy-Majdon József, polgármester, hozzátéve: – Az új adónem kiterjed a lakás- és a nem lakáscélú ingatlanokra is.

Lakóingatlanok esetében az adó mértéke 100 négyzetméterig éves szinten 200 forint négyzetméterenként. Efölött évente egységesen 20 ezer forintot kell fizetni. Gépjárműtároló esetében évente szintén 200 forint négyzetméterenként, üdülőknél 300 forint, kereskedelmi egységeknél 400, egyéb, nem lakás céljára szolgáló építmények esetén 800 forint.

Az adó a lakás- és a nem lakáscélú ingatlanokra is kiterjed
Fotó: L. B. / NMH

A polgármester kifejtette: a kiadások csökkentésére más intézkedéseket is kidolgoztak. Egyebek mellett a praxislabor és a fizikoterápia működtetését átadták a kórháznak. Emellett más tervek is vannak a költségek lefaragására. Mint mondta, a kieső normatívát pontosan fedezni fogja az új adóból befolyó összeg, amit a szolgáltatások szinten tartására, azok fejlesztésére fognak fordítani. Nagy-Majdon József ígéretet tett arra, hogy a következő hónapokban több lakossági fórumot is tartanak a témával kapcsolatban. Amennyiben szükséges, módosítani fogják az erről szóló rendeletet.

– Bátonyterenyei lakosként és a városban működő egyik bútorbolt tulajdonosaként az háborít fel az új típusú adó bevezetésével kapcsolatban, hogy derült égből villámcsapásként ért. Előzetesen egyáltalán nem tájékoztatták a lakókat a tervezetről – hangsúlyozta Lavajné Dóka Éva, hozzátéve:

– Ha az itt élők látnák azt, hogy milyen fejlesztésekhez szükségesek a befizetett forintok, akkor jobban megértenék annak szükségességét. Ahogyan akkor is, ha a városvezetés a saját kiadásainak mérséklésével kezdené a költségvetési hiány csökkentését. Véleményem szerint a hiányzó ötvenmillió forintot más forrásból is könnyen pótolni lehetne.

Mint mondta, úgy véli, a boltok és a kereskedelmi egységek tulajdonosai az építményadó terheit be fogják építeni a termékeik és szolgáltatásaik árában, ami a vásárlókon fog lecsapódni. Így a lakókat többszörösen fogja sújtani az új adóból származó teher. Egy ilyen elmaradott térségben sokaknak havi ezer forint pluszkiadás is megterhelő lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában