sajtótájékoztató

2020.02.07. 06:50

Stabil talajon állnak a nógrádi gazdák

Tavaly a földbizottsági feladatokat ellátó megyei elnökség 1040 földforgalmi ügyben döntött – mondta Szandai József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. A szervezet sajtótájékoztatón számolt be tavalyi eredményekről és az idei tervekről.

Sziládi Krisztina

Jövőbe mutató kezdeményezések segítik a földből élők mindennapjait

Forrás: NMH

Fotó: Illusztrációs fotó: Torjay Attila

Szandai József sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara immár ötödik éve látja el a helyi földbizottsági feladatokat. Megyénkben közel négyszáz települési agrárgazdasági bizottsági tag segíti munkájukat. Tavaly a földbizottsági feladatokat ellátó megyei elnökség 1040 földforgalmi ügyben döntött.

A kamara legfontosabb arcainak számító falugazdászok a leghitelesebb tájékoztatást tudják nyújtani a gazdálkodásokat érintő kérdésekben, közvetlen kapcsolatban állnak a gazdálkodókkal és magas szinten szolgálják ki a tagságot. Tavaly Nógrádban 1867 egységes kérelem elkészítésével segítették a szükséges források elérését, ez mintegy 25 ezer hektárra történő kérelembenyújtást jelentett. Összesen 1400 őstermelői igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézést végeztek, a személyes tájékoztatások száma 1200 volt.

Jövőbe mutató kezdeményezések segítik a földből élők mindennapjait
Fotó: Illusztrációs fotó: Torjay Attila / NMH

A szakember elmondta azt is, hogy a tudás- és információátadás is fontos feladata a szervezetnek: 45 alkalommal tartottak csoportos tájékoztatást a gazdáknak, és négyszer rendeztek széles körű rendezvényeket. Ezen kívül számos fontos tájékoztató kiadvány jelent meg a gondozásában, többek között olyanok, amelyek az egészséges élelmiszerek előállításáról szólnak, illetve azok fogyasztását népszerűsítik. A képzések szervezése mellett a tagok minőségi tanácsadásáról egy jól működő szaktanácsadói hálózat gondoskodik. Például a Gabonatermesztők Országos Szövetségével és a vetőmag terméktanács együttműködve összeállítottak egy őszi búzára és kukoricára vonatkozó ajánlati fajtalistát. Amennyiben elfogadják azt a termelők, jelentős többletbevételre tehetnek szert.

A megyében is régóta húzódó viták állandó forrásai a vadkárok. Az érdeksérelmek miatt nagyon komoly ellentétek feszülnek a gazdatársadalom és a vadászok között. Ezért egy felsőbb szintű beavatkozásra volt szükség, ami törvényi alapokra helyezi ennek a kérdésnek a kezelését, s rendszerbe helyezi a károk felmérésével kapcsolatos feladatokat. A NAK az Országos Magyar Vadászkamarával együttműködve részt vett az egységes vadkárfelmérési protokoll kialakításában. Elkészült, és a napokban hoznak nyilvánosságra egy kiadványt, ami egy egységes, meghatározott tematika mentén történő vadkárfelmérést tesz majd lehetővé.

– Egyre több, kormánytól átvett feladatot lát el a kamara – mondta Szandai József.

Hozzátette: január 1-től a NAK feladatai közé tartozik a családi gazdálkodások nyilvántartása, a mezőőri és hegyőri szolgálat működtetésével kapcsolatos feladatok ellátása, a gázolaj jövedéki adó visszaigényléséhez pedig a meg nem művelt területek igazolása. A családi mezőgazdasági vállalkozások rendszere egy jelentős adózási kedvezményekkel, de bizonyos szerkezeti átalakításokkal járó reform előtt áll. A kamara megújította a korábbi együttműködési megállapodását a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.-vel. Ennek köszönhetően a kamarai tagok a MOL-NAK kártya használatával jelentős kedvezményeket vehetnek igénybe a MOL benzinkutakon.

Stop a birtok-elaprózódásnak

A mezőgazdaságot érintő várható jogszabályi változások közül Szandai József kiemelte a mára halaszthatatlanná vált birtokrendezés ügyét. Ez gyakorlatilag az osztatlan közös tulajdon problémáját jelenti, ami a mezőgazdaságban megközelítőleg 2 millió hektár földterületet és mintegy 2 millió tulajdonost érint ma Magyarországon. Várhatóan tavasszal fogják benyújtani az átalakításra vonatkozó szabályokat, amelyek többek között rendelkeznek majd a folyamatok egyszerűsítéséről. Ezen túl bevezetnék, hogy aki nem tart igényt földterületre, annak kifizetik a terület ellenértékét – átmenetileg az állam lehet a tulajdonos. Öröklés esetén is aktívabb állami szerepvállalás várható, melynek célja a további birtokelaprózódás megakadályozása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában