látogatási tilalom

2020.02.13. 17:06

Nógrád megye is átlépte a járványküszöböt

Múlt héten már Nógrádban is átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, azóta másfélszer többen estek áldozatul a vírusnak. A Szent Lázár Megyei Kórház egész területére kiterjedő látogatási tilalmat rendeltek el.

Gerhát Karina

Egy hét alatt a másfélszeresére ugrott a megyében a megbetegedések száma

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

A Nógrád Megyei Kormányhivatal adatai szerint az influenzafigyelő szolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján január hatodik hetében – a becsült adatok szerint – szűkebb hazánkban 650 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetek miatt. Előző héten még csak 398 ember betegedett meg, számuk az előző héthez képest több mint másfélszeresére növekedett – tudta meg portálunk Feketéné dr. Zeke Ildikótól. A megyei tisztifőorvos hozzátette: Nógrádban az influenza a járványküszöbnek tekintett érték feletti. Az előző hetekhez hasonlóan azonban vannak markáns területi különbségek.

Kelet-Nógrádban kevesebb, míg Nyugat-Nógrádban továbbra is jóval több a beteg. Nyugat-Nógrádban jelenleg a 14 év alatti gyermekek és a 15–34 év közöttiek a leginkább érintettek. A megye keleti felében a 10–14 éves gyermekek, valamint a 25–59 év közötti felnőttek között a legtöbb a beteg.

Szűkebb hazánk egészségügyi intézményei közül egyelőre csak a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban van érvényben látogatási tilalom, amely visszavonásig valamennyi osztályára érvényes.

Egy hét alatt a másfélszeresére ugrott a megyében a megbetegedések száma
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

Feketéné dr. Zeke Ildikó felhívta a figyelmet arra, hogy ezekben a hetekben kiemelten érdemes odafigyelni a személyes higiénére, így a gyakori kézmosásra és a fertőtlenítésre is.

A megyei tisztifőorvos azt javasolja, hogyha valaki elkapja az influenzát, írassa ki magát a házi­orvosával. Az ágynyugalomban ugyanis jelentősen lerövidül a betegség lefolyási ideje, valamint a szövődmények kialakulásának kockázata is csökken. Mindez azért is fontos, mert így nem visszük be a munkahelyi környezetbe a cseppfertőzéssel terjedő betegséget – fejtette ki Feketéné dr. Zeke Ildikó.

Hozzátette: az influenzavírus terjedését nehéz megelőzni, még akkor sem biztos, hogy megállítható, ha bezárkózunk a lakásba, nem megyünk sehová és senkit sem engedünk be az otthonunkba.

– Jelenleg nem ismert egyetlen olyan módszer sem, aminek köszönhetően százszázalékos biztonsággal elkerülhető lenne bárminemű fertőzés – mondta a tisztifőorvos.

Hozzátette: a kór cseppfertőzéssel, köhögéssel, tüsszentéssel vagy beteg személlyel való közvetlen érintkezés útján terjed.

Az influenza lappangási ideje csupán egy-két nap, amikor is a fertőzött egyén még nem beteg, de már szórja a vírust, ezáltal környezetét is megfertőzheti vele. A vírus különösen az idősekre, a csecsemőkre és a krónikus betegségben szenvedőkre veszélyes. Ilyen az asztma, a cukorbetegség, a szívelégtelenség.

Az egészséges emberek esetében az influenza általában szövődmény nélkül meggyó­gyul, de amennyiben a tünetek három-négy napig nem enyhülnek, vagy súlyosabbá válnak, esetleg az átmeneti javulás után visszaesést tapasztalunk, mindenképp forduljunk orvoshoz. Ilyenkor ugyanis indokolttá válhat a szövődmények célzott gyógyszeres kezelése.

Súlyos szövődmények is lehetnek

Az influenza nem mindig produkál klasszikus tüneteket, magas lázat és izomfájdalmat. Előfordulhat, hogy gyomor, illetve bélrendszeri panaszokkal kezdődik, ezután jönnek a légúti tünetek – mondta el lapunknak egy háziorvos. Hozzátette: az influenza veszélyesebb, mint egy megfázás, mert nagyobb hatással van a szervezetre. Ez a vírus ugyanis nem egyszerűen a légúti nyálkahártyát támadja meg, hanem utat nyithat más bakteriális fertőzéseknek is. Éppen ezért figyelni kell a szövődményekre, és minden esetben fontos, hogy konzultáljunk háziorvosunkkal.

Az influenza szövődményei súlyos, életveszélyes betegségek, ezért már a tünetek első jelentkezésekor meg kell kezdeni a kezelést. Az influenza panaszai hirtelen jelentkeznek, többnyire tüsszögés nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában