oktatás

2020.02.14. 13:45

Művészetekkel formálják a szécsényi diákok érzelmi világát

A művészeti érzelmek, az abban való aktív részvétel kedvezően befolyásolja a gyermekek értelmi, érzelmi világának fejlődését, vallják a szécsényi Páter Bárkányi János Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban.

Szenográdi Ferenc

Az alsó tagozatosok örömmel vesznek részt Zsíros Szilvia tanárnő által vezetett énekkari foglalkozásokon A szerző felvétele

– A különböző foglalkozásaink célja, hogy tanítványaink ráérezzenek a szépre, s az beépüljön az értékrendjükbe, hozzájáruljon a érzelmi világuk formálásához, fejlődéséhez – vélekedett Ludányiné Bella Szilvia, az iskola igazgatóhelyettese.

Az alsó tagozatosok örömmel vesznek részt Zsíros Szilvia tanárnő által vezetett énekkar próbáin. A kisdiákok kedvelik az élménypedagógiát, a gyermekek egy-egy mese, történet, irodalmi alkotás alapján készítik el alkotásaikat. A foglalkozásokon helyet kap a zene, a rajz, a festészet és a kézműveskedés is. Felmenő rendszerben, a második és harmadik osztályosok már furulyázni tanulnak, amelyhez Blazsek Andrea módszerét használják fel a tanárnők.

Az alsó tagozatosok örömmel vesznek részt Zsíros Szilvia tanárnő által vezetett énekkari foglalkozásokon A szerző felvétele

A felső tagozatos diákok Bagó Istvánné által vezetett rajzszakkörbe kapcsolódnak be. A gimnazisták Bakos Ferenc grafikusművész tanár irányításával rajz és képzőművészeti órákon vesznek részt. A diákok nagyon sok megyei, országos rajzversenyen képviselik iskolájukat.

Lévárdi Beáta tanárnő, a helyi Erkel Ferenc Vegyeskar karnagya bár nem tagja a tantestületnek, de örömmel vállalta el az ismeretterjesztő hangversenyek és zenei vetélkedők megtartását.

– A koncertek és a különböző vetélkedők során a tanulók részletesen megismerhetik és átélhetik a feldolgozott zeneművet, tájékozódhatnak a zeneszerzők életének főbb állomásairól – vélekedett a tanárnő.

Az iskola tanulói szintén részt vesznek a művelődési ház által szervezett filharmónia előadássorozaton, az alsó tagozatos diákok pedig állandó látogatói a helyi gyermekszínházi előadásoknak. A helyi művészeti iskolában sok bárkányis diák tanul hangszeres zenét, valamint tagjai a képzőművészeti csoportnak.

Bobály Csaba, a zeneiskola gitárszakos tanára szívesen vesz részt hangszerével az iskola kulturális rendezvényein. A különböző művészeti vetélkedők tárháza is igen széles. A megmérettetések legjobbjai magasabb szintű versenyeken képviselik az iskolát.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a művelődési ház által szervezett nemzetközi versmondó és népdaléneklő versenyen az alsó tagozatos versmondó kategóriában Kalmár Eszter 2. osztályos tanuló első helyezést ért el, Golyán Gréta 9. osztályos pedig a népdaléneklők kategóriájában bizonyult a legjobbnak. Külön díjban részesült Béres Gabriella, Juhász Jázmin 2. osztályosok, valamint Puszta Hanna 6. osztályos diák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában