nógrád megye

2020.02.11. 19:42

Küzdenek a politikai közbeszéd tisztaságáért

Nyilatkozatot tett közzé Nógrád Megye Önkormányzata a politikai közbeszédben elharapódzott sértő és kirekesztő megnyilvánulások miatt. Arra is kérik az ország közéleti szereplőit, hogy támogassák a nyilatkozatukban megfogalmazottakat.

Mátranovák művelődási ház átadó

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

– Önkormányzatunk megdöbbenéssel tapasztalja, hogy az elmúlt hetekben egyes politikusok meggondolatlan, felelőtlen, sértő és kirekesztő nyilatkozataival egyre mélyebbre süllyed a hazai politikai közbeszéd – közölte portálunkkal Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

– Morálisan vállalhatatlan annak a közéleti szereplőnek a rasszista nyilatkozata, amelyben rémisztő képződménynek nevezi a fehér, keresztény, heteroszexuális embereket – fogalmazott az elnök. – Megdöbbentő, hogy egy országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón, újságírói kérdésre kifejti, hogy mennyire undorodik képviselőtársától, akit hitvány embernek és nyomorult bohócnak tart. A napokban felháborító, szexista kijelentéssel támadták a kormány család- és ifjúságért felelős államtitkárát. Az egyik közösségi oldalon ezt írták: „imádkozom, hogy ne legyen kavarodás a meghívókban, és nehogy véletlenül egy ungabungaparti közepén találja magát a keresztény családi értékekről szóló beszélgetés helyett.”

Skuczi Nándor hozzátette: ezek a politikusok megengedhetetlen hangnemet ütöttek meg. A mélyrepülésnek azonban gátat kell vetni, ugyanis a fenti nézetek és gondolatok egy demokratikus jogállamban elfogadhatatlanok.

– Alaptörvényünk deklarálja a törvény előtti egyenlőség elvét és a diszkrimináció tilalmát! Úgy fogalmaz, hogy Magyarország az alapvető jogokat mindenkinek, bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, fogyatékosság, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül biztosítja. A politikusok sok mindenben nem értenek egyet, de egymás bírálatának kell, hogy legyen egy társadalomban elfogadott normája! Egy választott politikai tisztségviselőnek – legyen polgármester, vagy országgyűlési képviselő – mindig a jogszabályok és az etikai normák szellemében, azok tiszteletben tartásával kell eljárnia – fogalmazott az elnök.

Kifejtette: egy közszereplő soha nem felejtheti el, hogy minden megnyilvánulása minta, példamutatás és felelősség a társadalom, a felnövekvő generációk felé. Adjuk meg tehát egymásnak a tiszteletet, még politikai ellenfélként is! Tegyük a dolgunkat és versengjünk a választók bizalmáért tisztességgel, mint tették ezt nagyjaink is hazánk felemelkedéséért!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában