kerékpárút

2020.02.09. 11:38

Közvetlen tapasztalással tanulhatják a közlekedést a szarvasgedei ovisok

Táblákkal és jelzésekkel ellátott kerékpárutat építettek a szarvasgedei Csicsergő Óvodában. A kezdeményezés célja, hogy elősegítse a gyerekek biztonságos közlekedésre nevelését, ami fontos része az óvodai nevelő és oktató tevékenységnek.

Bercsényi Kinga

A gyerekek ismerkedhetnek a szabályokkal, a közlekedési táblákkal, és megtanulhatnak figyelni, vigyázni egymásra

Forrás: NMH

Fotó: Illusztrációs fotó: MW

Az intézmény 1980-ban nyitotta meg kapuit egy vegyes csoporttal, és azóta is így működik. Két jól szakképzett óvodapedagógus, egy szakképzett dajka, egy konyhai dolgozó, valamint az utóbbi években két közfoglalkoztatott segíti mindennapi munkájukat. Az óvodába a környező településekről is szívesen hozzák a gyerekeket, ami többek között az intézmény folyamatos fejlődésének köszönhető.

– Az egészséges életmód és a környezettudatos nevelés a két legfontosabb irányvonal a mindennapjainkban. Az éves tervezést is ennek tudatában készítjük el. Igyekszünk a gyermekeknek minél sokoldalúbb tapasztalatszerzést biztosítani – nyilatkozta portálunknak Siposné Kiss Mónika óvodavezető.

A gyerekek ismerkedhetnek a szabályokkal, a közlekedési táblákkal, és megtanulhatnak figyelni, vigyázni egymásra
Fotó: Illusztrációs fotó: MW / NMH

A kerékpárút kialakításának gondolata az egyik jótékonysági bál szervezésekor merült fel a szülői közösség tagjainak részéről. Mivel az óvodában sok tanuló bicikli és kismotor van, amivel a gyerekek szeretnek is időt tölteni, adta magát az ötlet, hogy ezt a fajta tevékenységet tudatosabbá tegyék. A megvalósítás teljes egészében a jótékonysági bál bevételéből történt.

– A kerékpárút használatával a gyerekek elsajátíthatják a biztonságos közlekedés alapjait, tapasztalás útján ismerkedhetnek annak szabályaival, a legfontosabb táblákkal, és megtanulhatnak vigyázni egymásra a közlekedésben is. Mindezek mellett – a kerékpárút területére festett ábráknak köszönhetően – a gyerekek nemcsak kerékpározásra, hanem nagymozgásos tevékenységekre is használhatják – mondta az óvodavezető, aki kiemelte, hogy a munkálatokat az elejétől a végéig a szülők végezték.

– Nagyon sok munkaórát töltöttek az óvodában mire az út elkészült, gyakran szabadidejüket is feláldozva. Szívet melengető volt látni, hogy milyen örömmel és odaadással dolgoznak, hogy gyermekeik minél előbb élvezhessék a kerékpárút adta örömöket. Ez a mostani projekt példaértékű az összefogás, és a tenni akarás tekintetében – tette még hozzá Siposné Kiss Mónika.

Az intézmény a jövőben további fejlesztéseket szeretne. A hinta és a fészekhinta fölé egy-egy napvitorla felszerelését tervezik, egy kinti zuhany felállítását, és a már meglévő árnyékoló korszerűsítését is tervbe vették. Az óvoda vezetése reméli, hogy a jövőben is lesznek hasonlóan aktív és önzetlen szülők, akik segítenek majd ötleteik megvalósításában.

Közbiztonsági program

A gyerekek közlekedési ismereteinek megszerzésében meghatározó a családi környezet és a szülői minta. Emellett szerepet kap még az óvoda és az óvodapedagógusok, az iskola és a tanárok, valamint maga a társadalom is. 2016-ban a Közlekedéstudományi Intézet kidolgozta a Biztonságos Óvoda elnevezésű programot. Ennek célja, hogy elősegítse az óvodáskorú gyerekek felkészítését a biztonságosabb közlekedésre, valamint, hogy támogassa az óvodák dolgozóinak közlekedésbiztonsági-szakmai munkáját oktatási segédletek és közlekedésbiztonsági módszertan bemutatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában