órás

2020.02.04. 19:50

Ketyegés lett az élete: gyűjti, gyártja és javítja is az órákat a fiatal mátraterenyei fiú

Tiktak, tiktak… – Nádújfaluban, egy családi ház aprócska szobáját több mint 130 különböző óra tölti be ketyegésével. A tizenegy éves Kotroczó Áron immár négy éve hódol óragyűjtő szenvedélyének: fejből fújja az időmérők történetét és működését, sőt kartondobozokból le is gyártja az általa megtervezett szerkezeteket.

Palchuber Kinga

Kotroczo Áron 11éves Mátraterennyén él és órákat gyüjt és készít. Ladóczki Balázs/LB Nógrád Megyei Hírlap

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Az ötödik osztályos Kotroczó Áron igazi csodabogár: szobáját több mint 130 óra díszíti, amelyek közül 83 – régisége ellenére – még mindig működik, míg 13 zenélni is képes. Utóbbiak Áron legnagyobb örömére mindennap – félkor és egészkor is – dalra fakadnak, de a fali órákon túl több csörgő-, zseb-, kar-, inga-, nap-, és homokóra is gazdagítja a mátraterenyei kisfiú nem mindennapi gyűjteményét.

– A szobámban látható óracsaládot mintegy négy évvel ezelőtt kezdtem el gyűjteni, amelynek nagyon érdekes az előzménye. A papáméknál voltam Etesen régiségeket szerelni, amikor is felmutatott nekem egy zsebórát, majd megkérdezte: tetszik-e nekem? Először nem érdeklődtem különösebben a dolog iránt, de mégis elültette a bogarat a fülemben! Ezt követően egy börzén választottam ki az első ketyegőmet, amely egy házikó formájú, csehszlovák óra volt – mondta Áron, aki boldogan mutatta gyűjteményének első darabját.

Kotroczó Áron egyik kedvencével
Fotó: L.B. / NMH

A kisfiú az első falióra felhelyezését követően igazi szerelmesévé vált a ketyegő szerkezeteknek, s bárhol is jár, mindig azt figyeli: nincs-e valami ritkaság a számára, amellyel tovább bővítheti szeretett óragyűjteményét. – A legtöbb órát az ismerősöktől és a családomtól kaptam, de a zsebpénzemből is sok darabot sikerült beszereznem. Ha valaki egy-egy ünnepnap közeledtével megkérdezi, mit szeretnék ajándékba, akkor a válaszom nem is kérdéses: hát persze, hogy egy újabb órát! Tavaly karácsonykor egy órajavító szerszámkészletet is kaptam, amit már ki is próbáltam – mesélte a kisfiú.

Áron egyébként a családi nyaralásokról is mindig újabb órával tér haza: van már ketyegője többek között Egerből, Verpelétről, Tiszafüredről és Hévízről is.

Emellett már az interneten is sok antik órára rábukkant, de az óragyűjtő számára az elhagyatott házak is valódi kincsesbányát jelentenek. Nádújfaluban például a kocsma bezárása után pillantott meg egy elárvult szerkezetet, amelyet az egykori tulajdonos felesége szívesen odaadott a kisfiúnak. Áron egyébként éjjel-nappal bújja a különböző órás szakkönyveket, így kívülről ismeri már az időmérők fajtáit, de működésük és szerkezeti felépítésük sem okoz különösebb fejtörést a fiatalnak. – Sok internetes videót megnéztem már, amelyben az óramesterek újra életet leheltek a ketyegőkbe! Nemrég egy bácsinak segítettem az ónémet órája megjavításában, amelyet nagy bánatomra vissza kellett adnom a munka után. Azonban máig szép emlék, hogy sikerült újra beindítanom! – mosolygott Áron, akinek jelenleg egy svájci kakukkos óra a kedvence.

Áron az órarengetegben. A nádújfalui fiú szívesen elutazna Székesfehérvárra és Gyulára, hogy megnézze a virág- és a világórákat
Fotó: L.B. / NMH

A kisfiú nagy álma, hogy egy igazi állóóra tulajdonosává váljon, azonban ezen óraritkaságokat nem egy hétköznapi ember pénztárcájának találták ki. Áron éppen ezért megtervezte saját állóóráját, majd kartondobozból – hihetetlen precizitással – le is gyártotta azt a szobájába. Azóta otthon már mintegy tíz különleges órát készített el ilyen formában. A kis óragyűjtő vágyai között szerepelnek nagyobb utazások: Székesfehérváron a virágórát, míg Gyulán a világórát szeretné megtekinteni szüleivel. Áron óracsaládja lassan már kinövi a szobáját, így szülei az egyik hátsó műhelyt is átalakítanák órabirodalommá, ahol újabb és újabb szerkezetek ketyeghetnék el hálájukat a kisfiúnak.

Amikor Áront terveiről kérdeztük, meg sem lepődtünk, hogy felnőttként hazánk elismert órajavító mestereként szeretne dolgozni, akinek gyógyító kezei minden órának újabb esélyt s újabb ketyegést jelentenének.

A gyűjtemény egy része
Fotó: L.B. / NMH

Hobbiból nincs hiány, a kisfiú sokat rajzol és szereti a régiségeket is

Kotroczó Áron az óragyűjtés mellett számos különleges hobbinak hódol. Szülei elmondása szerint még alig tudott beszélni, amikor már ránézésre fejből tudta valamennyi közlekedési jelzőtábla jelentését. E szenvedélye idővel bár alábbhagyott, de újabb és újabb érdekesség került előtérbe az életében. Máig bármit szívesen rajzol és tervez: elsősorban órákat, épületeket és templomokat. – Az órák előtt a szobám épület makettekkel volt tele, ugyanis az építmények – különösen a templomok és a kápolnák – mindig nagyon érdekeltek és tetszettek! – mondta nevetve Áron. Hozzátette: ács nagypapája egy saját kápolnát is felépített a családi házuk udvarán, amelyet a közelmúltban saját maga újított fel. Az építménybe egy kis harangot is beszereltek, amelyet Áron minden este megkongat. Az óragyűjtő másik hobbija, hogy a harangokat és a csengőket hallgatja. Továbbá nagyon szereti az antik tárgyakat is, így Áron a régiségboltok és piacok visszatérő vendége.

Fotó: L.B. / NMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában