rendőrkutyák

2020.02.15. 20:33

Hamar szimatot fognak a nógrádi ebek

Nógrád megye rendőrkutyái, ha egyszer szimatot fognak, akkor megállíthatatlanok. S nem csupán az ebek, de vezetőik is bevetésre készek az év minden napján, hogy közösen csípjék nyakon a rossz fiúkat.

Palchuber Kinga

Nagy hatásfokkal kutatják fel Nógrád Megye bűnözőit

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Technikai Osztályán igazi csapatot alkotnak a bűnügyi technikusok és a kutyavezetők, akiknek összehangolt munkája az egyik legfontosabb a bűnügyek minél hatékonyabb megoldásában. Mi történik egy tetthelyen, mikor van szükség a kutyákra, s hogyan akadnak a bűnelkövetők nyomára? Nagy Tivadar rendőr alezredes, rendőrségi főtanácsos, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Technikai Osztály vezetője portálunknak közelebbről is bepillantást engedett a kutyavezetők munkájába.

– A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságon három kutyavezető dolgozik, akik mindnyájan egy-egy nyomkövető és egy-egy kábítószer-kereső kutya társai – mondta Nagy Tivadar. Az alezredes hozzátette: a kutyavezetők minden olyan bűncselekmény helyszínén jelen vannak, ahol lehetőség van nyomkövető kutyát indítani.

Ha egyszer szimatot fognak, akkor aztán megállíthatatlanok...
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Az osztályvezető szerint Nógrád megyében igen eredményes a rendőrök munkája. Az ebeknek köszönhetően sok esetben eljutnak az elkövető tartózkodási helyéig, ahol – halaszthatatlan nyomozási cselekményként – el tudják végezni a házkutatást is a vélelmezett helyen. Ennek különösen nagy jelentősége van, hiszen a kutyáknak köszönhetően nem csupán a bűnelkövetőt sikerül beazonosítani, de egy lopás esetén az eltulajdonított tárgyak is előkerülhetnek. A nyomkövetők tehát a forrónyomos üldözésben, a felderítésben, és a házkutatásokon dolgoznak.

Nógrád megye erdővel borított jellegéből adódóan a nyomkövető kutyák nem csupán a bűnözők lefülelésében segédkeznek, de az eltűnt személyek felkutatásában és az életmentésben is rendre részt vesznek.

– Az elmúlt években számos olyan eset volt, amikor a kutyákkal személykeresést hajtottak végre a kollégák. Csodálatos érzés, amikor sikerül egy bűnözőt elkapni, de talán még szebb, amikor egy ember életét mentjük meg – emelte ki Nagy Tivadar.

A kábítószer-kereső ebek pedig a gépjárművekben, a lakás eldugott részein és a telephelyeken is nagy hatásfokkal találják meg a kábítószert.

Nagy hatásfokkal kutatják fel Nógrád Megye bűnözőit
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

A négylábúak avatási számmal rendelkeznek, és szigorú protokollt követve válnak valódi rendőrkutyává. Évente különböző minősítésű és speciális képzéseken esnek át, hogy alkalmasságuk igazolt legyen. A kutyavezetők egész évben bevethetőek: reggel felveszik a szolgálatot, azonban hazatérésük után is készenlétben állnak: ha jön egy riasztás, akkor társukkal azonnal elindulnak a helyszínre. Tavaly több mint ötszáz bevetésen dolgoztak kutyákkal a nógrádi rendőrök, amely esetek legtöbbjét sikeresen zárták. Nagy Tivadar szerint az eredményesség annak köszönhető, hogy a kutyavezetők nem csupán kiváló szakmai ismeretekkel rendelkeznek, de kellő alázattal és elhivatottsággal is dolgoznak Nógrád megye biztonságáért.

Több, mint munkatárs: családtag

Somoskőújfaluban immár harmadik éve működik a rendőr-főkapitányság felújított kutyatelepe, ahol a kutyakiképzések is zajlanak. Mint Nagy Tivadar fogalmazott: a kutyák nem csupán kollégák, hanem igazi családtagok. – A kutyák tappancsát nyugdíjba vonulásuk után sem engedik el a vezetőik, idős rendőrkutyáink eddig kivétel nélkül mind otthoni kutyaként szolgálták tovább gazdájukat. Fontos, hogy az eb és vezetője között töretlen legyen az összhang, hiszen csak így tudnak együtt eredményesen dolgozni – mondta az osztályvezető. A nógrádi rendőrök sikeréhez nagyban hozzájárul a mögöttük álló család. Mindhárom kutyavezetőnek van már növendék négylábúja, amelyek képzése folyamatban van annak érdekében, hogy jó utódjaivá váljanak a jelenlegi csapatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában