sorsok

2020.01.15. 19:50

Visszafordíthatatlan a betegsége, de letörölhetetlen a mosolya a karancskeszi kislánynak

Él Karancskesziben egy mindig mosolygós, életvidám, hatesztendős kislány, Nagy Janka, akinél két évvel ezelőtt egy ritka betegséget diagnosztizáltak. Az orvosok úgynevezett Niemann–Pick C szindrómát fedeztek fel nála – hazánkban rajta kívül még egy kisfiú küzd ilyennel –, amely a születésétől kezdve végigkíséri az életét. A gyermekkori Alzheimer-kórnak is nevezett ártalom idegrendszeri problémákat okoz: a kisagy nem képes megfelelően irányítani a testet. Folyamatban van a gyógykezelés megkezdése, azonban az is csak lassítaná a betegség előrehaladását, teljes felépülés attól sem várható.

Gerhát Karina

Nagy Janka, Niemann Pick C szindrómás kislány, karancskeszi házukban, családja körében.

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Karancskeszi otthonában látogattuk meg a napokban Jankát, aki örömmel fogadott bennünket a szüleivel és a 13 éves nővérével együtt. Találkozásunk elején kicsit még meg volt illetődve, de aztán teljesen megnyílt. Olyannyira, hogy a végén még dalra is fakadt, és azt is elárulta, hogy énekes vagy fotós szeretne lenni.

A család azt kéri, hogy aki csak teheti, imádkozzon Jankáért
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

Szülei elmondták, hogy miután Janka világra jött, sárgaság lépett fel nála. Ennek akkor nem tulajdonítottak nagy jelentőséget, hiszen a babáknál ez gyakori. Két hét múlva azonban telefonáltak a salgótarjáni kórházból, hogy vissza kellene menniük egy vérvételre. Az orvosok ez után rengeteg vizsgálatot elvégeztek, s többek között az derült ki, hogy megnagyobbodott a kislány mája. Ezt követően Budapestre küldték a családot, ahol újabb kivizsgálások sora következett, és azt állapították meg, hogy az apróságnak vírusos májgyulladása van. Erre elkezdték őt kezelni, majd szépen fejlődött, minden ment a maga útján.

– Amikor Janka betöltötte a harmadik életévét, bekerült az óvodába. Én is ott voltam vele, hiszen oda kötött a munkám. Akkor már láttam, hogy ő teljesen más, mint a többi gyermek. Négyesztendős korában kezdődött nála a nevetés közbeni izomtónus-vesztés. Eleinte csak lehajtotta a fejét, kicsit összement ültő helyzetében, később azonban egyre durvábbak lettek a tünetek – mondta portálunknak Nagy Lászlóné.

Az édesanya hozzátette: ezt követően a család keresett egy neurológust, közben pedig kiderült, hogy gyermekük értelmileg is vissza van maradva a társaihoz képest. 2018 márciusában fektették be Jankát először az egyik budapesti kórházba, ahol ismét rengeteg vizsgálaton esett át, azonban semmi nem derült ki. Augusztusban ismét befeküdtek; a doktornő ekkor mondta, hogy szeretne szűrővizsgálatot elvégezni a Niemann–Pick C nevű betegségre. A kislánytól ismét vért vettek, amit Németországba küldtek ki. Augusztus végén telefonon közölték a szörnyű hírt: Janka eredménye pozitív lett.

– Ez egy fokozatosan súlyosbodó, megállíthatatlan betegség. Az orvosok tíz életévet jósolnak az ilyennel küzdőknek – mondta könnyek között az édesanya. Hozzáfűzte: jelenleg gyógyszert szed a kislány. Ez ugyan egy teljesen más kór ellenszere, mégis lassítja a folyamatot.

A hatéves kislány miután dalra fakadt, azt is elárulta, hogy énekesnő szeretne lenni
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

– Tavaly február óta ismét pelenkásak lettünk. Nem mondja már, hogy mi fáj neki, éhes-e, szomjas-e... – nekünk kell mindent kitalálni. Janka koordinációs mozgászavarral küzd, esik-kel, nehézkesen megy, továbbá a beszéde sem olyan, mint a vele egykorúaknak. A gyógyszer mellett diétázni kell, cukor pedig egyáltalán nem kerülhet a szervezetébe, mert az szinte mindent felborít nála – sorolta Nagy Lászlóné.

Amikor kiderült, hogy kislányuk milyen betegséggel küzd, a szülők rengeteget kutakodtak az interneten. A világhálón találtak rá egy olyan kezelésre, amelynek köszönhetően lassítani lehetne a folyamatokat. Az orvosok már egy éve intézik ennek megkezdését, de nem tudni, mikor kerül majd sorra a karancskeszi kislány. Ez még csak egy kísérleti eljárás, így a kezelés nem kerülne pénzbe, „csak” az Angliába, Birminghambe való kiutazás költsége terhelné a családot. Két esztendőn keresztül havi kétszer kellene járni egy negyvennyolc alkalmas kezelésre.

A család rengeteg segítséget kapott már a helyi önkormányzattól és az egyháztól is, akik jótékonysági délutánt is szerveztek már Jankának. Emellett közeli és távoli rokonok, ismerősök, barátok nyújtanak segítő kezet. Talán nem túlzás azt mondani: az egész Karancs-völgye támogatja őket, amiben csak tudja.

A szülők azt kérik, hogy aki csak teheti, imádkozzon Jankáért, hogy csoda történjen, és a kislány egészségesen, boldogan élhessen szerető családja körében.

Betegen is képes mindenkinek mosolyt csalni az arcára
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában