mikrochip leolvasó

2020.01.18. 11:20

Tavaly mindössze 5 elkóborolt kutyát vittek be a nógrádi benzinkutakra

Országszerte 123, Nógrád megyében pedig egy MOL töltőállomáson található ingyenes mikrochip-leolvasó, mely segíti az elkóborolt állatok minél előbbi hazajutását.

Szabó Rita

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

A MOL 2018 májusában kezdte meg együttműködését a Vigyél Haza Alapítvánnyal. Az eltelt több mint másfél év alatt 450 kutyát vittek be a töltőállomásokra és közülük 320 négylábú volt olyan szerencsés, hogy a mikrochip-leolvasóknak köszönhetően vissza tudott kerülni a gazdájához. A MOL nemrégiben készült kimutatásból kiderül az is, hogy tízből kilenc kutya vidéken tűnik el, illetve 50 elkóborolt kutyának hiába volt chipje, az adatbázisból a gazdája elérhetőségei nem voltak leolvashatóak.

Az év vége a szilveszteri tűzijátékok és a petárdázás miatt kedvenceink legnehezebb időszaka, így nem véletlen, hogy országszerte ezekben a napokban viszik be a legtöbb kutyát a töltőállomásokra. A MOL Magyarország kommunikációs osztálya portálunknak küldött közleményéből kiderült, hogy 2018-ról 2019-re virradó éjszaka és újév napján összesen 91 kutyát vittek be országszerte a MOL benzinkútjaira, amelyek többsége gyorsan vissza is került gazdájához. Idén is nagy segítséget jelentettek a leolvasók, újév napján 72 kutyát vittek be a töltőállomásokra, amelyekből 62 rendelkezett chippel, amik a sikeres azonosításnak köszönhetően haza is kerültek.

A leolvasó segítségével akár öt-tíz perc alatt be tudják azonosítani a kutyát, és vissza tudják juttatni a gazdájához Fotó: L. B. / NMH

Mint megtudtuk, Nógrád megyében 2019-ben mindössze öt elkóborolt ebet vittek be helyi benzinkutakra, ahol ugyan chipleolvasó nem volt, azonban a kúton dolgozók így is készséggel álltak a megtalálók rendelkezésére, értesítették a helyi állatorvost vagy az állatmentőket. Nagyon fontos, hogy az elkóborolt állat adatai helyesen legyenek megadva. Így igen gyorsan, akár öt-tíz perc alatt be tudják azonosítani a kutyát, és vissza tudják juttatni a gazdájához.

Jelenleg Magyarországon közel 2 millió mikrochippel rendelkező állat él a Magyar Állatorvosi Kamara nyilvántartása alapján. A kijelölt chipleolvasó helyszínek megtalálhatóak a Vigyél Haza Alapítvány kutyakereső alkalmazásában, az applikáció innen tölthető le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában