felújítás

2020.01.17. 06:50

Spórolhatnak a társasházak lakói Nógrád megyében

Az épületekben felmerülő felújítási, valamint karbantartási munkálatok fedezésében eddig a lakástakarékok jelentették a biztonságot a lakóközösségek számára, melynek megszűnése után a társasházaknak akár öt-tíz évig is eltarthat, míg a felhalmozásból fedezni tudják a nagyobb kiadásaikat.

Kakuk Klaudia

Lépcsőházi takarítás. A társasházakban persze nem csak ebből áll a közös terekkel kapcsolatos munka

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Szűkebb hazánkban sincsenek könnyű helyzetben a társasházi tisztviselők és a lakóközösségek, hiszen a zsebükbe kell nyúlniuk, ha a lakóház felújításra vagy javításra szorul. Az ilyen épületekből pedig van bőven a megyében. Több olvasónk is jelezte, hogy januártól korlátozott lehetőségekkel és többletköltséggel kell számolniuk, hogy fedezzék a felújítási munkálatokat.

Év elejétől kétezer forinttal kell többet fizetnie egy négyemeletes, 16 lakásos belvárosi társasházban élőnek. Itt 5900-ról 7900 forintra emelték a közös költséget, ugyanis az épület vakolata javításra szorul – mondta el portálunknak egyik lakó. Mindenki az emelés mellett döntött, de akár tíz évbe is telhet, mire összegyűjtik rá a pénzt. Abban is csak bízhatnak, hogy nem húzza keresztül a terveket egy váratlan kiadás, hiszen már erre is volt példa. A csőtörés miatt az ereszek javítását kellett elhalasztani. A lakó hozzátette: a néhány ezer forintos drágulással a lakások értéke is nőhet.

Lépcsőházi takarítás. A társasházakban persze nem csak ebből áll a közös terekkel kapcsolatos munka
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

A megyeszékhely belvárosában öt-hatezer forintos közös költséggel kell számolni a társasházakban, a külső városrészeken ez változó.

– Több összetevője van a költségek alakulásának, például beletartozik a lépcsőház világítása, a szemétszállítás, de felszámolhatják a lifthasználatot, illetve a takarítás módjától is függhet – mondta Demeter Mónika, aki társasházkezeléssel és szaktanácsadással foglalkozik immár 14 éve.

– Korábban nekünk is emelni kellett a közös költségen, de ezt minden esetben a tulajdonosok szavazzák meg, lakógyűlésen. A közös képviselő erről nem dönthet egyedül – mondta el érdeklődésünkre a szakember. Többéves tapasztalata alapján a lakók nagy része általában nem vesz részt ezeken a gyűléseken, legfeljebb, ha nagyobb volumenű dologról kell döntést hozni. Olyan is van azonban, ahol az idősebb korosztály kiemelt programnak tekinti a lakógyűlést – tette hozzá.

– A szakemberhiány is rányomhatja a bélyegét az árak emelkedésére – mondta Lőrik Béla, aki Balassagyarmaton látja el a közös képviselői tisztségét egy nyolclakásos társasházban. Hozzátette: szerencsésnek mondhatja magát műszaki rátermettsége miatt. A kezelése alatt álló társasházban a következő lakógyűlésen többségi szavazással döntik el, mennyit emelnek az idei közös költségen.

– Ha nincs a háznak tartaléka, egyre kevesebb pénz fog jutni a jövőben a felújításokra, mi több, az árak emelkedése miatt a mindennapos karbantartás, illetve a takarítás díja is magasabb lehet – mondta a közös képviselő.

Lőrik Béla szerint a szolgáltatások drágulása miatt elengedhetetlen a költségek emelése. Általában a lakókat meg lehet győzni ennek szükségességéről, de előfordul, hogy ez nehézségbe ütközik, mert van, aki nem hajlandó fizetni, vagy nem ért egyet a többség akaratával. A fő kérdés, meddig tudnak így működőképesek maradni a társasházak, főleg ahol a lakók hátralékot halmoztak fel – magyarázta.

Nem kell nyomozni a képviselő után

A jövőben a lakásvásárlást megkönnyíti az ingatlan költségvetését feltüntető táblázat, ami a társasház pénzügyeiről, valamint a közös képviselő személyéről ad tájékoztatást. – 2020-tól kezdve minden tisztviselőnek a földhivatalnál kell regisztrálni az adatait, valamint az épület költségvetési beszámolóját. A nyilvántartás segít majd a hatékonyabb ügyintézésben – hangsúlyozta Demeter Mónika társasházkezelő. Hozzátette: aki nem így tesz, felmenthetik tisztségéből. Emellett a szakmai tudásra is nagyobb igény van. A felkéréseknél gyakran tapasztalom, hogy szakképzettségem által nagyobb bizalommal fordulnak hozzám a lakók. Ezzel szemben a társasház kezelését elláthatja egy lakók által megbízott személy is, akinek a törvények szerint szükség van végzettségre, ha több lakóépületet működtet egyszerre, vagy nem az adott ház lakója – jegyezte meg a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában