Turizmus

2020.01.28. 10:55

Pihenő- és élménytúrákat szerveznek a nógrádi határon innen és túl is

A Turizmus 0-100 éves korig elnevezésű projekt sajtótájé­koztatóját tartotta minap Balassagyarmaton a Palóc Út Kulturális Turisztikai Klaszter Egyesület.

Sziládi Krisztina

Bózvári József, a Palóc Út egyesület elnöke

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

A magyar–szlovák határtérségben működő egyesület határon átnyúló együttműködéssel hozott létre hagyományőrző tematikus utat. Ennek célja a határ menti terület természeti és kulturális örökségének fejlesztése és turisztikai célú hasznosítása, valamint a gazdasági élet szereplőinek, a turizmusban érdekelt vállalkozásoknak bekapcsolása az idegenforgalomba.

Bózvári József, a Palóc Út egyesület elnöke
Fotó: Torjay Attila / NMH

Bózvári József, az egyesület elnöke elmondta, a térség legfontosabb jellemzője az érintetlen természeti környezet és a még ma is élő hagyományokra építkező turisztikai kínálat. Ennek megfelelően az ide látogatók túlnyomórészt ökoturisták, kerékpárosok, illetve kulturális örökségeket, hagyományokat keresők. E célközönség igényeit szeretnék olyan magas színvonalon kielégíteni a közös projekt fejlesztéseivel, hogy azok új látogatókat vonzzanak, tízszázalékos látogatószám-növekedést generáljanak.

A projekt három partnere a terényi Árdai, a mátrafüredi Cicáskacus és a felvidéki Majtény (Hrušov) községben található „U bylinkárky” vendégház. A partnerek a fejlesztéseket három területen hajtják végre: turistapihenőket és rekreációs állomásokat létesítenek, illetve kiépítenek egy kerékpárkölcsönzési rendszert. Beszerzik a szükséges eszközöket, valamint megteremtik a hagyományokra alapozó gasztro- és rendezvényturizmus infrastrukturális és eszközhátterét, illetve a teljes útvonal bejárhatóságát biztosító túrákat szerveznek. A beruházások megvalósításához szükséges pénzösszeg 85 százalékát a projektből származó, egyenként 67 millió forint értékű támogatás fedezi, a fennmaradó 15 százalékot önerőből biztosítják a partnerek. Az egységes célok mentén végrehajtott fejlesztések különböző korosztályok egymástól eltérő igényei alapján lesznek egyszerre másfélék, ugyanakkor egymást kiegészítők.

Jó úton járnak a jó palócok

A palóc út, mint turisztikai tematikus út tizenkét éves fennállása óta szisztematikusan épül a határrégió palóc identitású településeinek bevonásával. A Palóc Út Kulturális Turisz­tikai Klaszter Egyesület koor­dinálásával az anyaországi és a határon túli települések közös célja a térség kulturális hagyományainak és természeti értékeinek jobb kihasználása. Nem kevésbé fontos az új és a meglévő attrakciók összekapcsolása, fenntartható, családbarát turisztikai termékcsomagok létrehozása, az ehhez szükséges szervezeti rendszer fejlesztése és egy közös kulturális tematikus út létrehozása. Közös feladatuk, hogy összeállítsanak a meglévő turisztikai látványosságokból egy piac­képes terméket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában