szigetelés

2020.01.30. 06:50

Nógrádi otthonok melegére is jár támogatás

Néha megmutatja igazi arcát a tél, olyankor kemény mínuszokat kell elviselnünk. Ami a fűtést illeti, a pénztárcánkat is kíméli, ha szigeteljük otthonainkat. Napjainkban ehhez pályázati támogatás is él, és a legkorszerűbb technikák is rendelkezésre állnak.

Gulyás Edina

Forrás: NMH

A támogatások legismertebb és legnépszerűbb módja az állam által európai uniós finanszírozással elindított Otthon Melege Program. Ennek célja a magántulajdonban lévő lakóépületek és háztartások energetikai korszerűsítésének ösztönzése. Vissza nem térítendő támogatást biztosít, és nagyban hozzájárul a háztartások rezsikiadásaink csökkentéséhez. Magánszemélyek is pályázhatnak, az épületek külső szigetelésére is.

Egy új, fújható szigetelési eljárás egy nap alatt is negyedével csökkentheti a fűtési költségeket. Emellett gyors, tiszta tetőszigetelés valósítható meg. A fújható üveggyapot kötőanyagmentes, hófehér, vattaszerű anyag, könnyű, nem terheli a tetőszerkezetet.

– A fújható szigeteléstechnológia alkalmas az épületek utólagos hőszigeteléséhez. Ez az eljárás nem jár bontási-helyreállítási költségekkel, időjárástól függetlenül is kivitelezhető a munka, akár télen is – ismertette Aszódy Tamás, egy szakmai cég ügyvezetője.

Utánajártunk, hogyan vélekednek lakóingatlanaik szigeteléséről az emberek. Egy salgótarjáni férfi arról beszélt, hogy négy éve önerőből valósította meg a családi háza szigetelését, ennek köszönhetően 30 százalékkal csökkent a fűtési költsége. Garamvölgyi József pedig elmondta: másfél szobás kis lakásához egy toldott rész is tartozik, ami már szigetelve van, azonban jó lenne az egész épületre kiterjeszteni azt. A pályázati támogatást szívesen igénybe venné, de a részleteket nem ismeri.

Megkérdeztük: rendesen Van-e szigetelve az ön otthona?

Klajbán Józsefné: – A nógrádi megyeszékhelyen egy nagy családi házban élek, amelynek szigetelése igen sürgető lenne, mivel a rezsiköltségek nagy részét a fűtésszámla teszi ki. Sajnos anyagi lehetőségeim nem teszik lehetővé a felújítás elvégzését, de a pályázati lehetőség jó megoldás lehet. Erről majd egyeztetünk még a családommal, főleg a fiammal.

Bata József: – Mátraszelén lakom, családi házban. Sajnos nem megoldott az épület szigetelése, de nagyon szívesen változtatnék ezen. Azonban anyagi lehetőségeim nem teszik lehetővé ezt a jelentős beruházást. Ha az Otthon Melege Programban van lehetőség a ház szigetelésére, szívesen belevágnék, de még nem néztem utána a feltételeknek és a részleteknek.

Dr. Cseplákné Zsoldos Rózsa: – A férjemmel Salgótarján központjában, társasházban élek, itt nem tartjuk szükségesnek a falak szigetelését. A nyílászárókat azonban néhány éve kicseréltettük, így a jól záródó, műanyagból készült ablakok és ajtó télen-nyáron megfelelő klímát biztosítanak a lakásban. Természetesen ez a pénztárcánkon is érezhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában