előadások

2020.01.26. 11:40

Nógrád megyében is elindult a Lázár Ervin Program

Az év elején elindult megyénkben a Lázár Ervin Program, amelynek kere­tében az általános iskolás tanulók életkoruknak megfelelő előadásokat láthatnak. A kezdeményezés célja, hogy a vidéki gyerekek számára is visszatérő élményt nyújtsanak az előadó-művészet különböző ágai, illetve a színház a tanév részévé váljon.

Veres Edina

Életkoruknak megfelelő előadást tekinthettek meg az általános iskolások a Zenthe Ferenc Színházban

Forrás: NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház nézőtere általános iskolás tanulók ezreitől volt hangos ebben a hónapban, hiszen a színpadon két napon át három-három előadást mutattak be a megyei diákoknak.

Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója elmondta: e darabok bemutatásával indult el szűkebb hazánkban a magyar kormány által 2019-ben életre hívott Lázár Ervin Program.

– Az első szakaszban a harmadik osztályos gyerekek a Furfangos Péter, avagy az egér farkincája, míg az ötödikesek a Vén diófa titka címmel láthattak életkoruknak megfelelő színielőadást a színház művészeinek közreműködésével. A program célja nem más, mint hogy az általános iskolás korosztály – a tankerületi központok szervezésében – minden évben színházi élményekkel gazdagodjon – tudatta Simon Tibor.

Életkoruknak megfelelő előadást tekinthettek meg az általános iskolások a Zenthe Ferenc Színházban
Fotó: Hüvösi Csaba / NMH

Az előadások megszervezése a tankerületi központok feladata, de ugyanúgy ingyenesen vesznek benne részt az egyházi és az alapítványi fenntartású intézmények növendékei is.

– A kezdeményezés megalkotói arra is nagy figyelmet fordítottak, hogy a kínálat minél változatosabb legyen, mind műfaját, mind helyszíneit tekintve. Az elsősök lakóhelyükhöz közel bábelőadásokat láthatnak, a második osztályosok – szintén helyben – előadó-művészeti produkciókban gyönyörködhetnek. A harmadik és ötödik évfolyam a megyében található kőszínházak repertoárjából válogathat, a negyedikesek és a hetedikesek szintén lakóhelyük közelében, zenei témájú előadáson vehetnek részt. Talán a legnagyobb kaland azonban mégis a hatodikos és nyolcadikos évfolyamos tanulókra vár. A Fővárosi Nagycirkusz a megye összes hatodik osztályos általános iskolai diákját vendégül látja egy előadásra, amely keretében minden résztvevő számára cirkuszpedagógiai tartalmat is biztosít. A nyolcadikosok egyik része a Nemzeti Színházba, másik része a Magyar Állami Operaházba látogathat el, ahol a magyar irodalom klasszikusát, a Bánk bán című darabot tekinthetik meg – ismertette.

A program féléves szervezést követően 2020 januárjában rajtolhatott el, és a tervek szerint április végéig valamennyi évfolyam eljut a kiválasztott előadásra. Ennek megvalósítása nem kis feladatot ró a közreműködőkre. Simon Tibor kiemelte: az előadások leszervezésén túl több ezer tanuló biztonságos és pontos szállítását is meg kell oldani. Ugyanakkor a Zenthe Ferenc Színház januári előadásainak zajos sikere azt tanúsítja, hogy a kezdeményezés életre szóló élményt nyújt a gyerekeknek.

A program sikerét az is biztosítja, hogy a tervek szerint a 2020-as év csak a kezdetet jelenti, hiszen a későbbiekben a tanév részévé válik a színház. Ennek hatására remélhetőleg a vidéki általános iskolás gyerekek számára is visszatérő élmény lesz az előadó-művészet.

Előremutató a kezdeményezés

A Balassagyarmati Tankerü­leti Központ fenntartásában működő általános iskolák közel 6000 diákját érinti a Lázár Ervin Program. Nagyné Barna Orsolya, a tankerületi központ igazgatója elmondta: a Kultú­ráért Felelős Államtitkárság határozta meg az egyes évfolyamok esetében a lehetséges programelemek körét. Amint fogalmazott: a program célja, hogy szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül az 1–8. évfolyamon tanuló általános iskolai diákok tanévenként egyszer, ingyenesen megkaphassák a színházi, tánc- és cirkuszi előadások, a komolyzenei hangversenyek, illetve az őshonos állatok bemutatóhelyei látogatásának élményét. A 3. és 5. osztályos diákok már túl vannak a színházlátogatáson. A diákok és a pedagógusok a programot előremutató, hasznos és pozitív kezdeményezésnek tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában