kezdeményezés

2020.01.06. 19:45

Négy szlovák síparadicsomot köt össze a Salgótarjánból induló síbusz

A tavalyi sikereknek köszönhetően idén ismét útjára indult a síbusz. A nógrádi síelők kedvezményesen élvezhetik a telet négy Polyána-hegyaljai síközpontban.

Szabó Rita

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

A síbusz idei első járatán portálunk munkatársai is helyet kaptak, amely szombat reggel 7-kor indult idei első útjára a salgótarjáni sportcsarnok előtt. A komfortos autóbusz a megyeszékhelyről Fülek, Losonc, Videfalva, Lónyabánya, Vámosfalva (Mýtna) megállókkal haladt.

Az utasok nagy meglepetése az álarcos betlehemesek voltak, emelve a hangulatot. A busz utasainak frissítővel és nógrádi káposztás kaláccsal is készültek a szervezők. Nem sokkal 9 óra után érkezett meg a járat az első síközpontba a Herencsvölgy város szívében elhelyezkedő Košútka pályához. Ezen a családi üdülőhelyen négy karbantartott, könnyű, közepes és nehéz szintű lejtő található. A síbusz tovább folytatta útját a Kočanda síközpontba, amely Látkapuszta község szélén fekszik. Ez az üdülőhely ideális kezdőknek, de különösen gyermekes családoknak, akik két kevésbé meredek lejtőn élvezhetik a síelést.

A síelés szerelmeseivel teli járat következő állomása Látky Zerrenpach szálloda területe volt, ahol ápolt síterepeket, két sífelvonót, kötelekkel ellátott pályát kínáltak a gyermekek számára. Éjszakai síelésre és sífutásra is van hely. Az üdülőben a vendégeket a tulajdonosok és a folkloristák kenyérrel és sóval fogadták.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke is csatlakozott a síbusz utasaihoz. Elmondta: több területen is együttműködtek már Ján Lunterrel, a besztercebányai közgyűlés elnökével, melynek egyik példája a síbusz elindítása volt.

– Örülök, hogy a tavalyi sikereknek köszönhetően idén is megvalósulhatott a kezdeményezés, és bízom benne, hogy minél több nógrádi él majd a lehetőséggel, amit a sípályák biztosítanak. Ezáltal nemcsak turisztikai, hanem gazdasági és kulturális kapcsolatok alakulnak ki a szlovák és a magyar emberek között – mondta az elnök.

A besztercebányai közgyűlés elnöke, Ján Lunter kifejtette: Besztercebánya nagyon fontosak tartja a jó baráti kapcsolatokat Nógrád megyével, illetve szívből örül, hogy a magyar látogatók által kedvelt síközpontok az önkormányzat pénzügyi támogatásával csakúgy mint tavaly, idén is könnyebben látogathatók. A beszédek elhangzása után zenészek és néptáncosok műsoraikkal szórakoztatták az egybegyűlteket.

A Nógrád síbusz utolsó állomása a Rimakokava Línia volt. Az üdülőhely ideális azon síelők számára, akik csendes síelést keresnek, kezdőknek és haladóknak. Öt sífelvonó és egy gyermekpálya biztosítja a síelők számára a tökéletes időtöltést.

Ebben a szezonban Kokava Línia, Látky és Kosútka sípályái érhetőek el még a múlt évinél is kedvezőbb áron, 5 euróért. A buszok 2020. január 4-től, március 22-ig, szombati és vasárnapi napokon reggel 7 órakor indulnak a Salgótarjáni Városi Sportcsarnok parkolójából. A busz visszafelé 15 órakor indul Rimakokava Líniából.

A síbuszra előfoglalás megtehető Besztercebánya honlapján az erre a célra létrehozott felületen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában