különleges állat

2020.01.24. 09:24

Megint hiúzokat láttak a Bükkben

Az elmúlt hetekben két olyan lakossági bejelentés is érkezett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságára (BNPI) amely arról szólt, hogy hiúzt pillantottak meg az út mentén az arra autózók.

Forrás: bnpi.hu

Fotó: Takács András Attila

Ahogyan a Heol írja, már korábban is előfordult, hogy hiúzt láttak a térségben. 2018 februárjában Nógrád megye területén pár héten belül két alkalommal is felbukkant egy hiúz, amelyről kamerafelvétel is készült. 2019 telén mér arról beszéltek a szakemberek, hogy valószínűsíthetően szaporodtak hiúzok a Bükkben. A választás nem volt véletlen: a magyarországi hiúzállomány legjelentősebb része a Bükki Nemzeti Park területén él.

Az utak mentén is találkozhatunk hiúzzal a Bükkben
Fotó: Takács András Attila / bnpi.hu

A BNPI működési területén belül fellelt nyomai, életjelei, ritkán kameracsapdás felvételei azt igazolják, hogy elsősorban a Bükk, a Heves-Borsodi-dombság, és szlovák-magyar határon Nógrádban, valamint és Mátrában élnek rejtőzködő példányai. Országosan pedig a Börzsönyben, az Aggteleki-karszton és a Zemplénben is élnek magányos egyedei.

A nemzeti park tájékoztatása szerint a hiúz egyébként élete nagy részében magányosan él a maga választotta lakóterületén, a szaknyelv emiatt területtartó, azaz territoriális fajnak definiálja. Viszonylag nagy területen vadászik, mozgáskörzetének területe elérheti akár a 60 négyzetkilométert is. A szerencsés megfigyelők néha utakat keresztező példányait pillantják meg. Zsákmányolása során kisebb távolságokat tesz meg, mint a farkas, több napig az elejtett préda közelében marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában