teleírt határidőnapló

2020.01.11. 06:45

Keresett nógrádi mesterek: akár fél évet is várhatunk egy villanyszerelőre

Egy felmérés szerint a szakemberek közel fele úgy véli, hogy kétkezi munkából tisztességesen meg lehet élni Magyarországon. ­Keresett is a jó mesterember: egy villanyszerelőre akár fél évet is várhatunk, ha valami ­javításra szorul az otthonunkban.

Kéri István

Forrás: Shutterstock

A szakemberek kicsit több mint fele szerint még mindig érdemesebb külföldön munkát vállalni, mint itthon, de már közel ennyien gondolják azt is, hogy a kétkezi munkából tisztességesen meg lehet élni Magyarországon. További pozitív jel, hogy az elmúlt években több mint 60 százalékuk tapasztalt fejlődést a vállalkozásában vagy szakmájában, és ugyanennyien a kö­zeljövőben is ezt várják. Stagnálásra minden ötödik szakember számít, a megkérdezettek mindösszesen hat százaléka látja úgy, hogy visszaesés várható. Mindez a Fix24.hu által készített országos felméréséből derül ki.

A szakemberkereső portál – saját adatbázisa alapján – tavaly is körképet készített a hazai szakemberpiacról. Az online kérdőívre több mint félezer válasz érkezett az ország minden pontjáról, megvilágítva ezáltal mind a már korábban is vizsgált szakemberhiány okait, mind a munkaerőpiaci helyzetet.

– 2018-ban főleg azzal a gondolattal játszottunk el a felmérés során, hogy vajon Brooklyn egyetlen 3 ­Michelin-csillagos éttermében, a Chef’s Table-ben kapnánk-e hamarabb asztalt, vagy a ház körüli problémákra sikerülne-e gyorsabban szakembert találni. Akkor ugye az derült ki, hogy az utóbbi nehezebb. A múlt évben bővítettük a kérdéssort, így legfrissebb kutatásunk a szakember társadalom pontosabb megismerését teszi lehetővé – ismertette Turi Sándor, a Fix24.hu ügyvezetője.

A felmérés talán egyik legfontosabb megállapítása az volt, hogy a megkérdezett szakemberek már közel azonos arányban gondolják, hogy itthon tisztességesen meg lehet élni (43 százalék), mint azt, hogy külföldön éri meg jobban dolgozni (57 százalék). Ezzel párhuzamosan többen vannak közöttük olyanok, akik szerint az elmúlt öt évben itthon nőtt a kétkezi munka megbecsültsége (42 százalék), mint akik szerint csökkent (37 százalék).

Arra a kérdésre, hogy érzékeltek-e az előző két évben fellendülést saját vállalkozásukban vagy szakmájukban, a mesteremberek 60 százaléka válaszolt igennel, és csupán 26 százalékuk nemmel, közel 14 százalékuk viszont nem tudta eldönteni. Ennél is beszédesebb, hogy a megkérdezettek több mint fele (57 százalék) további fejlődésre, stagnálásra minden ötödik, visszaesésre viszont csak 6 százalékuk számít a következő években.

A felmérés természetesen ismét kitért a mindenkit leginkább érdeklő kérdésre: mennyi idő alatt találunk szakembert, ha valami javításra, felújításra szorul. Ebben a tekintetben valamennyit javult a helyzet a tavalyi eredményekhez képest. Míg tavaly a magyar szakemberek 40 százaléka hónapokra előre be volt táblázva, most minden harmadik (29 százalék) mester válaszolta, hogy két hónapnál rövidebb időre van lekötve munkával, és csupán 15 százalékuk 3–6 hónapra előre.

– Igyekeztünk a válaszok alapján egy interaktív infografikán is megmutatni, hogy melyik megyében, átlagosan mennyi időt kell várni egy kőművesre, ácsra, villanyszerelőre vagy éppen festőre – tette hozzá Turi Sándor.

A portál területalapú váró­listája szerint Nógrád megyében villanyszerelőre minimum egy hónapot, de akár fél évet; kertészre, gázszerelőre, klímaszerelőre, kőművesre, ­hidegburkolóra, asztalosra vagy festőre kevesebb mint egy hónapot; ablakosra, gipszkartonosra, parkettázóra, lakatosra, ácsra, vízvezeték-szerelőre vagy térkövezésre alig egy hetet kell várni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában