kézművesség

2020.01.21. 21:03

Csipkét készítenek a gyerekek a szécsényi iskolában

A II. Rákóczi Ferenc iskolában hetedik éve működik csipkeverő szakkör, amelynek szakmai és anyagi támogatója a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete.

Sz. F.

Munka közben

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

Az iskolában Vajda Béláné szakkörvezető irányításával ügyes kezű gyerekek, sajátítják el a csipkekészítés ismereteit.

– A szakkör szélesíti a gyermekek látókörét, fejleszti kézügyességüket, kreativitásukat, bővíti ismereteiket, s mindezek mellett a hagyományőrzésnek is fontos elemei a foglalkozások – fogalmazott Vajda Béláné. A szakkörön fiúk és lányok is részt vesznek.

– Sok jót hallottam a csipkeverésről, ezért jelentkezem. Nem bántam meg – mondta az újonc Józsa Regina.

Munka közben
Fotó: Sz. F. / NMH

– Én is kezdő vagyok, eleinte nehezebben ment a munka, de Margó néni segített, és már egyre jobban belejövök, tette hozzá Balázs Réka. Mészáros Dorina már a haladók közé tartozik. Ügyesen bánik az orsókkal, de ahogy mondta, neki is jól jön a segítség. Szeretek ide járni, jó érzés, ha új dolgokat tanulhatok – vélekedett Dorina.

A gyermekek munkáiból kiállítást rendeztek az iskolában, a helyi múzeumban. Jogosan lehetnek büszkék, hogy az országos kiállításra is elkerült a munkájuk. A szakkör, az iskola és a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének együttműködése példaértékű.

A nyári hónapokban, köszönhetően az egyesületnek, a diákok szakmai táborokban vesznek részt. A csipkeverés a tantestület tagjait is megérintette. Györki Marianna igazgatóhelyettes, amikor teheti, bekapcsolódik a foglalkozásokba, s ő maga is elmerülten dolgozik a csipkével.

A szakkör vezetőjének a katalógusa őrzi az elmúlt hét év szebbnél szebb munkadarabjait, fotóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában