tudásvágy

2020.01.18. 06:45

A rétsági példa bizonyítja: hatvan felett sem késő nyelvet tanulni

Egyre többen döntenek úgy, hogy érett fejjel vágnak bele az idegen nyelvek tanulásába. Ezekben az esetekben legtöbbször nem a tudásvágy, sokkal inkább a szükségszerűség a döntő, legyen a cél a nagyvilágban való jobb eligazodás, vagy üzleti érdek. Az országos jelenség Nyugat-Nógrádban is jellemző.

Hegedűs Henrik

Tunéziába utazott a család. A tengerparthoz közel eső szállodában aztán nem kis kellemetlenségek érték őket. Az apa és az anya angoltudása megrekedt a „yes” és a goodbye” szavaknál, a franciáról nem is beszélve. A csemeték sem jeleskedtek ezen a területen, így aztán a friss ismerősök tudására hagyatkoztak, vagy kézzel-lábbal magyarázták el a személyzetnek, esetleg a bazárban az árusoknak, mit is akarnak voltaképpen. Hazatérve aztán elhatározták, elkerülve a hasonló kalandokat, inkább beiratkoznak egy nyelvtanfolyamra.

– Igen, ez az egyik fő ok, ami miatt hozzánk fordulnak az emberek – mondta Ciuleac-Gálik Zsófia, a Rétságon és Balassagyarmaton működő Börzsöny Nyelvstúdió vezetője. – Ma már rengetegen választják a külföldi nyaralást, legalább egy hetet valamilyen idegen országban töltve, ahol a megfelelő tájékozódáshoz, az adott kultúra megismeréséhez elengedhetetlen a minimális nyelvismeret. Ebben feltétlenül segítséget nyújthatnak a nyelvtanfolyamok, ahol a társalgásra is komoly gondot fordítunk, és igen kedvezőek a visszajelzések. Más tekintetben az üzleti érdekek miatt sem elhanyagolható, ki milyen szinten beszél németül, angolul, olaszul vagy franciául, sőt, oroszul. A nyugat-nógrádi gyáregységekben egyre több a külföldi vendégmunkás, és bár akadnak tolmácsok, egy-egy alkalommal nem árt, ha a gyártósoron a közvetlen szomszéd szót tud érteni a másikkal, például magyar az ukránnal, és fordítva. De ugyanez vonatkozik arra, ha valaki Európa nyugati feléből akar használt autót behozni és a tárgyalás során fontos, hogy mindent pontosan értsen.

– Bárkit szívesen fogadunk, nálunk igen nyitott a korosztályos közeg, az iskolásoktól a nyugdíjasokig valamennyi nemzedék megtalálható a két városban tartandó tanfolyamainkon – folytatta Ciuleac-Gálik Zsófia. – Hatvan éven túl sem felesleges belekezdeni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában