szokások

2019.12.02. 11:45

Tovább éltetik a szlovák hagyományokat a nézsai iskolában

Amióta a Nézsai Mikszáth Kálmán Általános Iskola fenntartója a Nézsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat lett, számos fejlesztés valósult meg az intézménynek otthont adó Reviczky-Kastélyban. Nemrég egy új buszt vehettek át, az Országos Szlovák Önkormányzattól.

Lászlók Judit

Technikai, művészeti és természettudományos szaktantermeket, fejlesztőszobát alakítottak ki

Forrás: NMH

Fotó: T. D.

2016-ban fenntartóváltás történt az intézményben. Az akkori 114 fős létszám azóta 135 főre emelkedett, amely a pedagógia munka színvonalának emelkedését is magával hozta. A Országos Szlovák Önkormányzat húszmillió forint támogatást kapott a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságtól, amelyből egy 19 fős Mercedes Sprinter kisbuszt vásároltak. A járművet nemrég adták át üzemeltetésre a Nézsai Nemzetiségi Önkormányzatnak. Sztankóné Steflik Éva, az iskola igazgatója elmondta, hogy a közelmúltig a nézsai és a legéndi önkormányzat, valamint a Nézsai Önkéntes Tűzoltó, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület nyolcfős kisbuszával oldották meg a gyerekszállítást. Ez azonban komoly szervezési gondokkal bírt.

– Alsópetényből tizennyolc, Legéndről tizenkilenc bejáró tanulónk van, ezen kívül Nógrádsápról tizennégy fő szállítását végezzük el reggel és délután – mondta az igazgató, s hozzátette: – Az új iskolabusz az iskolán kívüli programokra is szállítja majd a diákokat.

Technikai, művészeti és természettudományos szaktantermeket, fejlesztőszobát alakítottak ki
Fotó: T. D. / NMH

Kucsera Andrásné a Nézsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy első számú feladatuk, hogy tovább éltessék a szlovák hagyományokat, szokásokat és szlovákul is megtanítsák a gyermekeket. Ezért a község intézményeiben szlovák nyelvet is oktatnak. Az iskolában három szinten valósult meg innováció az elmúlt időszakban: a társas kapcsolatokban, pedagógiai téren és technikai-gazdasági vonalon.

– Ezáltal technikai és művészeti, valamint természettudományos, eszközökkel felszerelt szaktantermek kerültek kialakításra. A régi irattár helyén fejlesztőszobát hoztunk létre, ahol egy teljes állású gyógypedagógus és két óraadó logopédus kezdte meg szeptemberben a fejlesztő munkát. Emellett játszóteret létesítettünk az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásából, és a felsős osztálytermek padozatának, lambéria burkolatának felújítására is jutott az anyagi hozzájárulásból. Az épület világításának korszerűsítése mellett az iskolánk ebédlője is megújult – mondta Sztankóné Steflik Éva, igazgató.

Nyáron a Nézsa Község Önkormányzat 85 millió forintos pályázatának köszönhetően fűtéskorszerűsítés valósult meg. Mindemellett a kastélyiskola aulájának festése és világító ablakának szecessziós stílusú ólomüvegezése is megvalósult, amely által az épület visszakapta századeleji szépségét.

– Továbbra is fontosnak tartjuk a közösségépítést. Iskolánk a családias légkör híve, amelyet áthat az okos és követelő szeretet – mondta az intézményvezető, majd hozzátette: – A továbbiakban szeretnénk még jobb eredményeket elérni a szlovák és az angol nyelvtanításban, valamint nagy vágyunk, hogy az angol parkban műfüves focipályát létesítsünk a gyerekek számára.

Idősebbek számára is szerveznek programokat a nézsai nemzetiségi önkormányzat klubjában

Az önkormányzat által létrehozott Jasienky-Őszirózsák klub több mint húsz éve szervez programokat, különböző foglalkozásokat az idősebbeknek. A klubban hetente tartanak foglalkozásokat. Így a tél folyamán az önkormányzattal együtt elevenítik fel a régi szokásokat: tollfosztást, fosztást, fonást, szövést és hímzést. Minden ünnepkörhöz kapcsolódó szokást megtartanak és különféle kézműves foglalkozásokat, valamint kiállításokat is szerveznek.

– Éves szinten több szlovák rendezvényt és programot szervezünk. Önkormányzatunk és a Jasienky-Őszirózsák klub közös célja, hogy a Magyarországon élő szlovákok által lakott falvakat és önkormányzatokat közelebbről megismerje. Ezért felvettük a kapcsolatot Tardos, Mátraszentimre, Kisnána, Vácegres és a környék önkormányzataival, valamint a rendezvényeinkre is meghívjuk egymást – mondta Kucsera Andrásné, az önkormányzat elnöke. Hozzátette: Szeretnének a gyermekeiknek olyan lehetőségeket biztosítani, amelyeken keresztül megismerhetik a szlovákiai-felvidéki- tájegységeket, városokat, nevezetességeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában