állattartás

2019.12.12. 19:50

Nagy az érdeklődés a nagylóci lámák iránt

A nagylóci Turai tanyán immár két éve élnek a barátságos lámák, név szerint Pedro és Viktor. Turai Nándor állattenyésztővel beszélgettünk a Dél- Amerikában honos párosujjú patásokról.

Lászlók Judit

A Turai tanyán hatalmas területen legelhetnek a lámák

Forrás: NMH

Fotó: T. D.

A lámát eredeti élőhelyén kívül is sok helyen tartják háziállatként, szinte minden állatkertben, néha állatsimogatóban is találkozhatunk vele. Leggyakrabban hobbiállatként van magánszemélyeknél, akik főleg közeli rokonával, az alpakával együtt tartják. A lámát Dél-Amerika nyugati részén teherhordásra használták, így évszázadokon keresztül fontos szerepet játszott az ott élők életében. A láma magassága egyébként eléri az 1,3 métert, a hosszúsága pedig a 1,5 métert. Egy példány tömege 110-120 kilóra is tehető. A testüket vastag gyapjú borítja, amelynek színe egyedenként változik.

Turai Nándor harminc évvel ezelőtt azért hozta létre a Turai tanyát, hogy állatokkal foglalkozhasson. Elmondása szerint már gyerekkora óta rajong értük. Pedro és Viktor pedig immár két éve élnek a nagylóci tanyán.

A Turai tanyán hatalmas területen legelhetnek a lámák
Fotó: T. D. / NMH

– A lámákat egy budapesti tenyésztőtől vásároltam két éve. A tanyán hobbiállatként tartom őket, mindketten nagyon szelídek és barátságosak, ugyanakkor rendkívüli módon őrzik a területüket – mondta Turai Nándor, állattenyésztő.

Hozzátette: – Itt nálunk, szabad tartásban legelnek, hiszen nagy birtok áll a rendelkezésükre. A többi állattal, köztük a szamarakkal és a lovakkal is jól megférnek. A lámák nagyon jól alkalmazkodnak az itteni körülményekhez, és az etetésük sem okoz különösebb gondot, hiszen füvet legelnek, kukoricát esznek és vizet isznak.

Turai Nándor elmondta, hogy az utóbbi időben egyre többen szeretnének ilyen állatot tartani, azonban kisebb helyen sokkal jobban oda kell figyelni a körülményekre. Ennek ellenére egyre több Nógrád megyei tanyán lehet lámával találkozni, azonban még így is sokan érdeklődnek a nagylóci jószágok iránt.

A Nool.hu olvasóinak Pedro már ismerős lehet, ugyanis róla korábban is írtunk. Ő volt az a láma, ami idén márciusban Zsunypusztánál az út mellett sétált. Mint kiderült, a tanya környékén járó motorosok ijesztették meg akkor az állatot, aki ennek következtében elszökött. Szerencsére gyorsan értesítették róla a tulajdonost, így sikeresen hazatérhetett.

Hiába barátságos, rendkívül önfejű is tud lenni

A lámát általában barátságos állatként tartják számon, azonban ha szükséges, nagyon makacs is tud lenni.

– Érdekesség vele kapcsolatban, hogy csak akkor engedi, hogy terhet rakjanak rá, amikor más lámák is a közelében vannak. Ha azonban a hátára rakott súly túl nehéznek bizonyul, akkor egyszerűen meg sem mozdul – mondta el portálunknak Turai Nándor.

– Az elégedetlenségét pedig a tevéhez hasonlóan úgy fejezi ki, hogy a már megemésztett és kellemetlen szagú étellel egyszerűen szembeköpi azokat, akik bosszantják őt. Szerencsére nálunk erre még nem volt példa, ugyanis mindig arra törekszünk, hogy a lámák nyugalomban élhessenek a tanyánkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában