felújítás

2019.12.13. 16:50

Hétszáz éves freskókat újítottak fel a nőtincsi templomban

Befejeződtek a napokban a nőtincsi Szent Márton római katolikus templomhajóban zajló restaurálási munkálatok. Ennek köszönhetően kerültek elő a hétszáz éves freskórészletek a templomhajóban. A szentély feltárása még várat magára.

Lászlók Judit

Munka közben a restaurátor. Orosz Tibor a hétszáz éves freskók felújításán dolgozott a nőtincsi Szent Márton-templomban

Forrás: NMH

Fotó: T. A.

A templom freskói egyidősek lehetnek az épülettel.

– A templomban 1975-ben végeztek felújítást, amelynek kapcsán feltárták a szentélyben található, úgynevezett pasztofóriumot is, ami a falba mélyesztett szentségtartóházat jelenti. Ekkor derült fény arra, hogy nagy múltú freskók lehetnek az épületben – mondta el portálunknak Martos György plébániavezető.

Pár éve Acsay Ákos, a falu előző polgármestere javaslatára falkutatást végeztek a templomban, így kerültek elő az első freskórészletek. Egy pályázat segítségével pedig feltárták a templomhajóban lévő freskórészleteket.

– A falkutatásnak köszönhetően derült ki, hogy nemcsak a szentélyben, hanem az épület hajójában is vannak alkotások. A meglévő freskókat konzerválták, rögzítették, valamint a sérüléseket kiegészítették – mondta a plébániavezető. A munkálatok során világossá vált, hogy a templom a török háborúk idejében elhagyatottá vált, valószínűsíthető, hogy az épület teteje is beomlott. Így a freskók több mint száz évig voltak kitéve az időjárás viszontagságainak.

Munka közben a restaurátor. Orosz Tibor a hétszáz éves freskók felújításán dolgozott a nőtincsi Szent Márton-templomban
Fotó: T. A. / NMH

A restaurátorok szerint ezen idő alatt a templomba menekülő emberek tüzet is gyújthattak az épületben. Ezt arra alapozzák, hogy a bal oldalon lévő freskó alakjainak glóriái pirosra színeződtek, míg a másik oldalon ugyanezek sárga színűek maradtak. Ennek az az oka, hogy olyan festéket használtak, amelynek hő hatására megváltozik a színe. A török háború után ismét életre kelt a település. Az akkori kegyúr segítségével pedig helyreállították a templomot, az alkotások pedig vakolat alá kerültek. A munkások kialakítottak egy barokk stílusú hajót oszlopokkal és a belmagasságot is csökkentették, azonban a szentély gótikus részei megmaradtak.

– A templom északi oldalán látható egy betlehemi jelenet a napkeleti bölcsekkel, amelynek egy része sajnos elveszett. Ez alatt van egy szentelési kereszt, amelyből még kettő van a hajóban, egy pedig a szentélyben. Ezt az alkotást követi a Köpönyeges Madonna, bal oldalán Alexandriai Szent Katalin, a jobbon pedig Szent Heléna. Itt az attribútumok is megtalálhatóak. A köpönyegen fellelhető alakok valószínűleg a szenteket ábrázolják. Az ezt követő részt sajnos nem tudták megfejteni – mondta a plébániavezető. Hozzátette: a jobb oldalon a mennybemenetel látható nagyon töredékesen, középen Krisztussal. Az apostolok nevei is megtalálhatók, a fejük felé írva. Majd ezt követi Szent Lőrinc diakónus jelenete.

A restaurálási munkálatokat pályázati forrásból finanszírozták és egyelőre befejezték. Martos György hozzátette: akkor lesz teljes a munka, ha a szentélyben is feltárják a freskókat. Ezek mind művészetileg, mind műemléki értéküket tekintve is össznemzetiek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában