ünnepi járat

2019.12.10. 19:50

A hátrányos helyzetű gyerekek ünnepét tették szebbé Salgótarjánban

Mikulásvonat gördült ki vasárnap reggel a Salgótarján vasútállomásról. A decemberi hideg idő ellenére sokan gyűltek össze a megállónál, a legkisebbektől egészen a felnőttekig mindenki felszállt az ünnepi járatra.

Kakuk Klaudia

STélapó

Fotó: Ladoczki Balázs

Először zakatolt el az állomásról a Mikulásvonat a Salgótarjáni Lokálpatrióta Egyesület szervezésében. A szervezők elsősorban a hátrányos helyzetű és autizmussal élő gyerekekre gondoltak, mikor megálmodták a programot, hiszen sokaknak még nem adódott lehetőségük vonattal utazni, ezáltal lehetőséget biztosítottak a kicsiknek új élmények megszerzésére.

A Dornyay turistaháznál ért véget az első Mikulásvonat utasainak élményekben gazdag programja
Fotó: NMH

 

A salgótarjáni vasútállomásra Mikulás-sapkában érkeztek a gyerekek és a kísérőik vasárnap reggel. Az egyesület tagjai szaloncukrot osztogattak a feldíszített mozdony mellett. Azonban nem a hagyományos ünnepség várta az érdeklődőket, hiszen a speciális nevelési igényű gyermekek közül sokan félnek a Télapótól; riadalmat kelt bennük a látványa, így az ő tisztségéről számos önkéntes gondoskodott, akik megpróbálták szebbé varázsolni több mint hatvan gyerek napját. A felszállást követően a vonat ablakain keresztül csak a piros sapkák látszódtak, majd karácsonyi zenei aláfestés mellett elindult a Télapójárat ami Somoskő végállomásig közlekedett. Innen kisbuszokkal szállították a résztvevőket a Geopark látogatóközpontjáig, onnan pedig egy rövid gyalogtúra vette kezdetét az egészség jegyében a Dornyay turistaházig, ahol még többen csatlakoztak az eseményhez.

Miután mindenki megérkezett a program végállomására, Simon Gyula, a Salgótarjáni Lokálpatrióta Egyesület elnöke foglalta össze ünnepi gondolatait, köszönetet mondva a közreműködő intézményeknek, civileknek. A köszöntőt követően Franczuz Erika és a Dr. Krepuska Géza Általános Iskola negyedik osztályos növendékeinek énekes-verses előadása követte. Közben a didergők forró gyümölcsteát kaptak a kezükbe, de aki fázott, felmelegíthette magát a tűzrakóhely mellett is. A műsor után közösen elfogyasztották a magánszemélyek által felajánlott gulyást. Ezenkívül az egyesület tagjai banánt, mandarint és narancsot, édességeket, könyvet és matricákat tartalmazó mikuláscsomagokat osztottak szét a gyerekek között, akik eközben leginkább a fenyőfa feldíszítésével voltak elfoglalva. A kicsik hamar feltalálták magukat, csúszkáltak, kergetőztek, lakmároztak, ezalatt a szülők is megoszthatták egymással nevelési elveiket, de voltak, aki már az ünnepi terítékről beszélgettek.

A Kézműves Cukrászda péksége jóvoltából a gulyás mellé kenyér is került az asztalra. Ezenkívül segítő kezet nyújtott Salgótarján önkormányzata, Somoskőújfalu Község Önkormányzata, Salgótarjáni Városgazdálkodási és Üzemeltetési Kft., a Salgótarján és Térsége Egészségügyi Szociális Központja és rengeteg civil is – mondta Simon Gyula az egyesület elnöke.

Hozzátette: mivel nagy sikert aratott a gyermekek és felnőttek körében egyaránt, ezért szeretnék a jövőben is folytatni és hagyománnyá tenni az ünnepséget, amely közel 150 felnőttnek és gyereknek jelentett kikapcsolódást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában