egészségügy

2019.12.07. 15:20

A Semmelweis Egyetem partnere lett a salgótarjáni Kanizsai

A Kanizsai Dorottya nevét viselő salgótarjáni egészségügyi szakközépiskola – három fővárosi intézménnyel együtt – partneri megállapodást kötött a Semmelweis Egyetemmel. Kölcsönösek az előnyök: a 250 éves felsőoktatási intézmény kínálata bővült, szűkebb hazánk pedig joggal bízhat az orvos- és ápoló-utánpótlásban.

Kakuk Klaudia

Dr. Hankó Balázs, az egyetem rektorhelyettese kiemelte, hogy a legfőbb céljuk az egészségügy jövőjének formálása

Forrás: NMH

Az idei tanévben jelentős átalakulások történtek az iskola történetében. Az intézmény 2019. augusztus elsejétől a Semmelweis Egyetem Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája nevet viseli, mindamellett előző üzemeltetőjével a Salgótarjáni Szakképzési Centrummal továbbra is együttműködésben marad. A salgótarjáni Kanizsai – három fővárosi iskolával együtt – partneri szerződést kötött az egyetemmel, ezzel pedig bekerült a 250 éves felsőoktatási intézmény kínálatába a középfokú egészségügyi szakképzés is.

Dr. Hankó Balázs, az egyetem rektorhelyettese kiemelte, hogy a legfőbb céljuk az egészségügy jövőjének formálása
Fotó: NMH

Románné Kolozsi Andrea Mónika, a salgótarjáni iskola igazgatója elmondta: fontosnak tartja, hogy az egészségügyi a nógrádi megyeszékhely és környéke meghatározó létesítménye legyen.

– Szeretnénk biztosítani a nálunk tanuló diákok jövőjét. Megfelelő tudással és képességekkel vértezzük fel őket, ezáltal megkönnyítve elhelyezkedésüket a munkaerőpiacon. Továbbra is célunk, hogy az arra alkalmas tehetséges tanulók bekerüljenek valamelyik felsőoktatási intézménybe, elsősorban a Semmelweis Egyetemre. Csökkentenünk szükséges az oly sokszor emlegetett lemorzsolódást, ezért alkalmazkodnunk kell a kor kihívásaihoz, figyelembe véve az úgynevezett Z generációs igényeket. Mivel az iskola ezt önmagában nem tudja megoldani, ezért nagy szükség van partnereink támogatására – mondta az oktatási létesítmény vezetője, aki bízik abban, hogy az együttműködés a jövőben meghozza a gyümölcsét.

Dr. Hankó Balázs, a Semmelweis Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese kiemelte, hogy a legfőbb céljuk az egészségügy jövőjének formálása, amit egészen az alapoktól kell kezdeni, hiszen az egészségügy gerincét, lelkét a szakközépiskolákban képzettek adják.

– A lényeg ugyanis ott dől el, hogy az egészségügy fő mozgatórugói hogyan tudnak egy teljes pályaívet a kezdetektől – egészen 14 éves kortól – végigvinni – mondta a salgótarjáni születésű rektorhelyettes. Hozzátette: ebben is partnerei segítségére lesz az egyetem, hiszen az ország legnagyobb egészségtudományi karának az a szándéka, hogy megfelelő gyakorlattal rendelkező szakembereket képezzen. Olyanokat, akik aztán később itt maradnak Nógrád megyében. Ehhez minden adott, hiszen a két intézmény immár gazdasági, pénzügyi és akadémiai területen is összekapcsolódik. A szövetség később még tovább erősíthető.

– Az egészségügyi pálya egy biztos karrier lehetőségét kínálja. Fontos célunk, hogy nógrádi lakosok képezzék a megyei egészségügyi intézményeiben dolgozók zömét – fűzte hozzá Mayer Andrea, az iskolák fenntartói feladatainak ellátására közvetlenül a rektor alá rendelt szervezeti egységként létrejött Szakképző Köznevelési Intézmények vezetője. Mint mondta, ha kell, a pályaorientációs tevékenységgel akár az óvodáig is elmennek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában