program

2019.11.14. 11:24

Szakmai napot tartottak a salgótarjáni könyvtárban

Az én könyvtáram című program részeként szakmai napot tartottak a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban. A fő téma az élménypedagógia volt, de tudjuk, az olvasás népszerűsítése is fontos.

Veres Edina

Illusztr‡ci— a salg—tarj‡ni Balassi B‡lint Megyei kšnyvt‡rban

Fotó: NMH

A tavalyi adatok szerint megyénkben megközelítőleg 320 ezer személyes helyben használattal és 678 ezer alkalmat meghaladó távhasználattal egymilliós nagyságrendet ért el a könyvtári szolgáltatásokat igénybe vevők száma.

A Balassi Bálint Megyei Könyvtárnak és hat – Beszterce-lakótelepi, forgáchi, rónafalui, somoskői, zagyvarónai és salgóbányai – fiókkönyvtárának több mint 6800 regisztrált felhasználója volt tavaly, közülük 644-en regisztráltak újonnan valamelyik intézményben.

Az én könyvtáram című programban a napokban bemutatták a köznevelést támogató könyvtári szolgáltatásokat, illetve a szakemberek tapasztalatot cserélhettek az olvasásfejlesztés támogatásáról, a könyvtárhasználat és információkeresés javításáról is.

Az elmúlt időszakban a Balassiban és fiókkönyvtáraiban 644 új olvasót regisztráltak
Fotó: NMH

Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója elmondta: a jó hangulat éppen úgy része rendezvényeiknek, mint az, hogy a mindennapi munkát támogató, értékes szakmai útravalót kapnak.

– Nemcsak az oktatásnak, hanem a nevelést segítő intézményeknek, így a könyvtáraknak is másképp kell viszonyulniuk a fiatalokhoz. A felnövekvő generáció eredményes neveléséhez a kész megoldások megtanítása helyett készségeket, kompetenciákat, a különböző információforrások ismeretét és alkalmazkodási képességet kell átadnunk – mondta a programmal kapcsolatban Molnár Éva.

Az igazgató után Farkas Ferenc, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár programvezetője ismertette a projektben elért eredményeket.

– Tavaly csaknem 360 ezer ember jelent meg új tagként az ország valamelyik könyvtárában. Nógrád megyében ez a létszám csaknem 3000 fő! Nagyon fontos feladata a szakmabelieknek, hogy a könyvtárhasználók száma ezt követően se csökkenjen. A dokumentumok kölcsönzése ugyan visszaesett, ugyanakkor a hagyományos könyvkölcsönzés mellett más szolgáltatások miatt sokan keresik fel a könyvtárakat. Ezek között kiemelt jelentőséggel bírnak a rendezvények, hiszen az országos statisztikában 115 ezer könyvtári rendezvény, több mint négymillió látogatóval szerepel – mondta Farkas Ferenc.

Országosan összesen 2766 programot szerveztek, amelyek mintegy 124 ezer embert vonzottak a könyvtárakba.

A Balassi Bálint Megyei Könyv­tá­rá­ban és fiókkönyvtáraiban több mint 450 rendezvény közül választhatott a könyvszerető közönség, akik közül 28 ezren vettek részt a különböző eseményeken. A legnépszerűbb programok között például a kiállítások szerepeltek, több mint 14 ezer látogatóval. A második hely az egyéb kulturális, közösségi és közművelődési programokhoz köthető, amelyek 5710 embert vonzottak.

Az én könyvtáram programban az élménypedagógia központi szerepet kapott. Ehhez kapcsolódva Lengyelné dr. Molnár Tünde, az Eszterházy Károly Egyetem docense tartott előadást a digitális kompetencia fejlesztéséről, majd őt követte dr. Gombos Péter, a Kaposvári Egyetem tudományos dékánhelyettese, aki az élményszerű olvasásfejlesztésről beszélt a könyvtáros szakembereknek.

Mintaprogram mutat utat a jövőbe

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és partnerei – köztük a Balassi – 2017-ben kezdték megvalósítani Az én könyvtáram programot, amely olyan kérdésekre is keresi a választ, mint hogyan változik meg a könyvtárak szerepe a digitális világban és hogyan lehet a könyvtárakat felkészíteni erre a változásra. A mintaprogramban a legjobb gyakorlatok felkutatásával és beépítésével 90 képesség- és készségfejlesztő programot dolgoztak ki, amelyekből négyet Nógrád megyei könyvtárosok fejlesztettek ki. Az említett minták akkor működhetnek jól, ha azokat a könyvtárosok a helyi olvasóközönség jellegzetességeire tudják alakítani. A rendezvényen két megyei könyvtáros – Holtai Zsuzsanna és Pékné Fejes-Marsinszki Ágnes – mutatták be a mintaprogramokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában