szakma

2019.11.12. 11:23

Az idősebbek is kapaszkodnak a műkörmös-iparba

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a műkörmös szakma Nógrád megyében is. Jelenleg a Salgótarjáni Szakképzési Centrum (SSzC) által három Kézápoló és műkörömépítő OKJ-s tanfolyam is zajlik, azonban a nagy érdeklődésre való tekintettel már az önköltséges képzés bevezetését tervezik.

Lászlók Judit

Úgy tűnik, műkörmökben a jövő... Egyre több nő alapít erre vállalkozást

Fotó: NMH

A műkörmös szakma iránt talán még soha nem volt akkora az érdeklődés, mint manapság. Így a megyében is egyre többen végzik el a képzést és dolgoznak tovább egyéni vállalkozóként.

Kőháziné Petik Erika, a Salgótarjáni Szakképzési Centrum (SSzC) felnőttképzési felelőse portálunknak elmondta, hogy az intézmény keresletvezérelt szakképzést folytat, a piaci igényekhez igazodva szervezi oktatási, valamint oktatáskoordináló tevékenységét.

– A szépségipar világszerte egyre bővülő ágazat. Tapasztalatunk szerint Nógrád megyében is egyre nagyobb az érdeklődés a szolgáltatói szférának ezen területe iránt, amelyhez hozzájárult az OKJ-s rendszer változása is – mondta Kőháziné Petik Erika, hozzátette: az utóbbi négy esztendőben az SSzC mintegy tíz kézápoló és műkörömépítő tanfolyamot bonyolított le Salgótarjánban, Bátonyterenyén, Szécsényben, illetve Balassagyarmaton. A Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya támogatja a képzéseket, amelyeknek többségén általában 15-20 személy, főként álláskeresők és közfoglalkoztatottak vesznek részt.

Úgy tűnik, műkörmökben a jövő... Egyre több nő alapít erre vállalkozást
Fotó: NMH

Jelenleg két kézápoló és műkörömépítő tanfolyam zajlik Salgótarjánban, valamint egy Bátonyterenyén. A képzéseket 390 órában lehet teljesíteni. A kezdéstől a vizsgáig a délelőtti órákkal együttvéve általában három hónapon át jelent rendszeres elfoglaltságot. A tanfolyamra jelentkezők között vannak munkanélküliek, állást keresők, de állást váltók, sőt pályát módosítók is egyaránt. A tanulók korosztályi összetétele meghatározóan a fiataloktól a középkorosztályig terjed.

– A résztvevők itt olyan ismereteket sajátítanak el, amelyek akár egy saját szalon megnyitását és működtetését is lehetővé teszik. Elismert, mestervizsgával rendelkező szakoktatóink mindezen üzleti ismereten túl a szolgáltatást megalapozó alapvető szakmai és az ahhoz kapcsolódó egyéb tudnivalókkal is felvértezik a tanulókat. Ezáltal a jól felszerelt oktatótermeinkben magas színvonalú képzést biztosítunk számukra – mondta a felnőttképzési felelős.

Szépséges szalonok nyitnak kaput

A képzés elvégzése után vannak, akik saját szalont nyitnak. Miközben mások olyan szépségápolási szolgáltatással társítják a már meglévőt, mint a fodrászat vagy a kozmetika.

Ezért Kőháziné Petik Erika hangsúlyozta, hogy a tanulóknak a tanfolyam elvégzése után nem csak az aktuális higiéniai előírásokra és az ezzel kapcsolatos esetleges hatósági változásokra kell figyelniük. Amennyiben vállalkozó az illető, akkor a vállalkozásának adminisztratív, pénzügyi és egyéb más dolgaira is időt kell szánnia. Ezenfelül a legnagyobb figyelmet a trendekre kell összpontosítani, hiszen a divatiparban ez mindennél fontosabb. Az SSzC önköltséges képzés indítását is tervezi november második felében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában