ne gyújts rá!

2019.11.21. 11:20

Ma tartják a dohányzásmentes világnapot

A Ne gyújts rá! világnapot november 21-én, azaz ma tartják. Ez a rossz szokás ugyanis 10–15 évvel megrövidíti az emberek életét.

Gerhát Karina

A Ne gyújts rá!-kihívás lényege: legyünk elég erősek ahhoz, hogy 24 órán keresztül nemet mondjunk a nikotinra Fotó: NMH

Fotó: Ladoczki Balázs

A Ne gyújts rá!-kihívás lényege: legyünk elég erősek ahhoz, hogy 24 órán keresztül nemet mondjunk a nikotinra. A magyar lakosság 27 százaléka vallja magát dohányosnak. E rossz szokás számos káros szövődménye ismert, ezért is fontos, hogy az érintettek segítséget kapjanak a leszokáshoz – mondta egy budapesti sajtótájékoztató keretében a tüdőgyógyász végzettségű, egészségügyért felelős államtitkár, Horváth Ildikó.

A nógrádi emberek mintegy 30 százaléka gyújt rá, a nők is egyre többet dohányoznak. Emiatt a gyengébbik nem is felzárkózóban van azon betegségek terén, amelyek korábban elsősorban a férfiakat érintették.

– Nógrád megyében a dohányzással összefüggésbe hozható légcső-, hörgő-, és tüdőrák okozta rosszindulatú daganatok miatti halálozás a 25 és a 64 éves korosztály körében a férfiaknál 8, míg a nőknél 14 százalékkal több, mint az országos átlag – mondta portálunknak Feketéné dr. Zeke Ildikó, megyei tisztifőorvos.

A Ne gyújts rá!-kihívás lényege: legyünk elég erősek ahhoz, hogy 24 órán keresztül nemet mondjunk a nikotinra Fotó: NMH

Hozzátette: megyén belül a járásonként mindkét nemnél nagyok az eltérések. A férfiak körében a Balassagyarmati járásban 19 százalékkal kedvezőbb a rosszindulatú daganatok miatti halálozás az országostól, a Salgótarjáni, a Bátonyterenyei és a Rétsági járásban országos átlag körüli, viszont a Pásztóiban 32 százalékkal, a Szécsényiben pedig 70 százalékkal haladja meg azt. A nők esetében ezen adatok a Rétsági járásban kedvezőbbek, mint az országos. Ki kell azonban emelni a Pásztói és a Balassagyarmati járást, ahol viszont a gyengébbik nem esetében – 35 és 26 százalékkal – az országos átlagot meghaladó értékek találhatók.

– A rendszeresen dohányzóknál – akár aktívan, akár passzívan – a szervezetre gyakorolt negatív egészségügyi hatásért a nikotin mellett a belélegzett füst kátrány- és szén-monoxid-tartalma felelős. Ez fokozza a daganatok kialakulásának esélyét, kiemelten a tüdőét, továbbá károkat okoz a légző-, a szív- és érrendszerben, de az emésztő, valamint a szaporító szervrendszerben is – mondta Feketéné dr. Zeke Ildikó. A megyei tisztifőorvos hozzátette: a fiatalok, illetve a középkorúak éppúgy rágyújtanak, mint az idősebbek. Ezt kellene megakadályozni.

Elektromosan is káros a nikotin

Az e-cigaretta a gyártók szerint egészségesebb a hagyományos dohányzásnál. Feketéné dr. Zeke Ildikó, megyei tisztifőorvos érdeklődésünkre elmondta: az e-cigaretta használatával nem jut a szervezetbe kátrány, illetve szén-monoxid. Ebből kiindulva az a tévhit alakult ki az elmúlt időszakban, hogy nem is káros, sőt még a dohányzásról való leszokást is segíti. Az igazság ezzel szemben az, hogy a nikotin akkor is káros, ha nem dohányfüsttel kerül a szervezetbe, ugyanis a nikotinbevitel minden módja egészségromboló. Az igazság ezzel szemben az, hogy az Egészségügyi Világszervezet szerint az e-cigaretta nem segíti a dohányzásról leszokást, és a használata ugyanolyan káros hatású.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában