építészeti díj

2019.11.07. 17:01

Járja be velünk a Beszterce teret, ami az ország legjobbja lehet!

Körbejártuk a salgótarjáni Beszterce teret, amely a Média Építészeti Díj finalistái között szerepel. A két fődíjat, közönségdíjat és különdíjat november 8-án hozzák nyilvánosságra.

Komka Tamás

Fotó: NMH

A 15. Média Építészeti Díj épület kategóriájában, ahogy arról korábban beszámoltunk, a Beszterce tér felújítása is a döntősök között szerepel. Ez a díj az egyik legjelentősebb magyarországi építészeti elismerés, melynek célja a kortárs építészet csúcsteljesítményeinek és az építészeti gondolkodásnak a szélesebb körű bemutatása.

Az elmúlt harminc évben a lakótelepen komolyabb felújítás nem történt, ezért nemcsak a lakók, de a város önkormányzata is elsődleges feladatának tekintette a tér felújítását.

Ahogy az építészfórum oldalán is olvasható, az új tér tervezése Holló Mátyás építész vezető, tervező irányításával 2016-ban kezdődött. A kivitelezés 2018 tavaszán kezdődött meg, finanszírozása uniós forrásból valósult meg. A beruházás célja egy – a korábbinál – zöldebb, a természeti és kulturális értékekre épülő, magas esztétikai minőséget képviselő közösségi tér kialakítása volt.

2018 év végén a Besztercén lakók birtokba vehették az új teret. Az idősebbek számára pihenési lehetőségeket, új, kényelmesebb padokat helyeztek ki. A kisgyerekek két új játszótéren is szórakozhatnak. Mindkettő színes, gumi alapzatú burkolatot kapott, mely a balesetek elkerülése szempontjából fontos. Kis dombról indulva csúszhatnak le a csúszdán, gumi köteleken mászhatnak, alapzatba süllyesztett trambulinon ugrálhatnak. A tér kiemelkedő játéka mégis a kalózzászlóval díszített, hajó formájú mászóka, mely igazi élményt nyújthat a legkisebbeknek is. A fiatalok sem panaszkodhatnak, hiszen ők egy korszerű, több elemből álló kültéri fitnesz parkot kaptak, több pingpong asztalon ütögethetik a labdát, valamint kerékpár tárolókat is kialakítottak részükre.

Megújult a közvilágítás, a tér ékessége az új kút. A régi növények helyét fák, cserjék, évelők töltik be, melyek öntöző rendszere is kiépítésre került. A lakótelep igazi kuriózuma a városi tanösvény lett a Gyermekkert sétányon. A teret körülvevő támfalon grafikai és szöveges információk elevenítik meg a történelmi, régészeti és geológiai eseményeket. Nógrád megyében található kőzetek kaptak helyet a padokon, a világító üvegbeton térkő kockákon pedig megjelenik a környék élővilága. Ezek a térkövek sötétedéskor világítanak, ekkor válik igazán hangulatossá tér és ezzel hívogatja a lakóit egy esti sétára.

A Beszterce tér története

Salgótarján északi részén 1965-1985 között épült az a lakótelep, mely nevét a megyeszékhely testvérvárosáról Besztercebányáról kapta. Az új épületek, lakások a település rendőreinek, kórházi és üvegipari dolgozóinak, bányászainak lakhelyét biztosították. Salgótarján lakosságszáma fogyatkozik, a városrész a mai napig sűrűn lakott. Ennek oka, a csodálatos környezet és a koncentrált infrastrukturális elemek elérhetősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában