jegyzet

2019.11.21. 15:01

Füstölgés

A mai nap egy olyan kezdeményezésnek ad alapot, ami lényegesen megváltoztatná az életünket, ha azt tennénk, amire az üzenete felszólít...

Kakuk Klaudia

Forrás: Schutterstock

A szeszes italok mellett arányaiban a dohányzás is dobogós helyen végez a halálozási okok eredetét illetően. A Földön összesen egymilliárd ember füstöl, Magyarországon átlagosan minden ötödik elhunyt a cigarettázás miatt veszíti életét. Az életbevágó probléma visszaszorítására már rengeteg próbálkozást tettek a nemzetközi szervezetek, több-kevesebb sikerrel.

Megemelték az adókat, betiltották a dohányzást az éttermekben és a nyilvános helyeken, száműzték a cigarettát a boltok és a kocsmák polcairól, s megszüntették a füstölő termékek reklámozását. Emellett a cigisdobozokon egyre visszataszítóbb képek látványa veszi el a kedvet a rossz szokástól – ám úgy tűnik, mindhiába. Mintha az emberek nem tulajdonítanának jelentőséget saját egészségüknek, folyton kifogásokat keresnek, csak hogy csillapítsák nikotinéhségüket, és a következő mozdulatkor már kattan is az öngyújtó. Ezért indították el a nemzetközi „Ne gyújts rá!” kampányt, ami minden év no­vember harmadik csütörtökjére esik, amikor az arra vállalkozók akaraterejükre támaszkodva megpróbálnak a nap végéig füstmentesek maradni.

Megéri a határainkat feszegetni és tenni egy kísérletet életminőségünk javítása érdekében, s elindulni egy olyan úton, ami a legjobb esetben a teljes leszokással végződik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában