almanach

2019.11.29. 11:20

Bemutatkozik Csesztve, ahol a helyi közösség építi a jövőt

Az elmúlt időszakban kevés nyertes pályázata volt a településnek, de a helyi lakosokat ez sem akadályozta meg abban, hogy néhány fejlesztést maguk valósítsanak meg. Az önkormányzat célja, hogy a turisztika fellendítésével vigyék előbbre Csesztvét.

Lászlók Judit

Pályázati forrásból hamarosan korszerűsíteni fogják a hivatal fűtésrendszerét és nyílászáróit is

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

 

Csesztve

Polgármester:

Kalmár Attila

Alpolgármester:

Pauló Péter

Jegyző: Busai Adrienn

Képviselő-testület:

Krupa Gábor, Mócz Zoltán, Pauló Péter, Rácz Jenő

A hivatal elérhetőségei:

Cím: 2678 Csesztve,

Kossuth Lajos út 13.

Tel.: +36-35–544–000. Email:

Településrész:

Bakópuszta, Kincsempuszta, Galibapuszta

Civil szervezet, alapítvány:

Csesztvei Hagyományőrző

és Kulturális Egyesület, Csesztvei Gyermekekért

Alapítvány

Lakosság: 380 fő

Jeles napok: Madárijesztő Szépségfesztivál, Madách- Emléknap

Az önkormányzat legfontosabb tenderének számít a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül elnyert 45 millió forint, amelyből a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítése valósulhat meg. A munkálatok hamarosan megkezdődnek. A Magyar Falu Program több kiírásán tartaléklistára került a falu, de a jövő év elején így is kiépítenek egy kamerarendszert a községben. A településen falugondnoki szolgálat működik.

Bár az elmúlt években viszonylag kevés fejlesztés valósulhatott meg pályázati forrásból, az itt élő emberek a Csesztvei Hagyományőrző és Kulturális Egyesület segítségével megépítették a kilencméteres Teréz-kilátót, valamint több tanösvény kialakításában is segítették a szervezetet.

Az önkormányzat tervei között szerepel, hogy a Madách-emlékházat jobban megismertessék az emberekkel, hiszen ez az ország egyetlen Madách-emlékhelye, amelyet évente legalább kétezer látogató keres fel. A cél az, hogy ezt a létszámot továbbra is növeljék, valamint éppen ezért egy vendéglátóegységet is szeretnének kialakítani Csesztvén. Mindemellett kiemelten fontos a kúria környezetének a rendbetétele is, hiszen van néhány száraz és kidőlt fa, amelyeket el kell távolítani.

Ezenkívül szeretnének egyre több kulturális programot szervezni, központban a Madách-kúriával, valamint Madách Imre, neves magyar költő és író személyével kapcsolatban. Terveik között szerepel egy játszótér kialakítása és egy kerékpárút kiépítése is.

Pályázati forrásból hamarosan korszerűsíteni fogják a hivatal fűtésrendszerét és nyílászáróit is
Fotó: L. B. / NMH

Megkérdeztük: Hogyan látja Csesztve jelenlegi helyzetét?

Rácz Jenő, képviselő: Úgy gondolom, a többi településhez hasonló problémákkal küzdünk. Csesztvének elsősorban az éppen zajló pályázatok befejezése a legfontosabb. A továbbiakban pedig az utakat szeretné felújítani az önkormányzat, de ezt a pénzügyi helyzet nem teszi lehetővé. Ezért bízunk abban, hogy pályázati forrás segítségével ezen változtathatunk.

Boldog Zsófia, óvodavezető: Nagyon szeretek itt élni, hiszen remek a közösség. A helyi összefogás eredménye, hogy újra kinyitott az óvoda. Az elmúlt években a kilátó és a tanösvény is ennek köszönhetően jött létre. Létrehoztuk a Csesztvei Gyermekekért Alapítványt is, amely segítséget nyújt az intézménynek. A falunak így elsősorban több pályázati forrásra lenne szüksége.

Zérczi István, helyi lakos: A Madách-kúria karbantartására nagyobb gondot kellene fordítani, ismét ráférne a tatarozás, de ez csak pályázat útján oldható meg. A Csesztvei Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, amelynek én is tagja vagyok, olyan rendezvényeket szervez, amelyek nemcsak a településen élő lakosokat, hanem a környékbeli falvakban élőket is érdekelheti.

Aktívan részt vesz a kulturális egyesület Csesztve életében

Perédi Piroska egyesületi elnök

1999-ben alapították a Csesztvei Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, amelynek elnöke Perédi Piroska. A szervezet célja a hagyományok feltárása, bemutatása és a turizmus fejlesztése a faluban és környékén. Két saját rendezvényük van. Az egyik a Madárijesztő Szépségfesztivál, amelyet először 1999-ben tartottak meg Csesztvén, az országban elsőként. A fesztivált minden évben május második vasárnapján tartják. A másik fontos esemény a szüreti: népviseletes felvonulással és bállal karöltve. Az egyesületben egy népdalkör is működik, amely folyamatosan kapja a meghívásokat a települések különböző rendezvényeire. Emellett aktívan részt vesznek Csesztve közösségi életében, valamint a látogatók idegenvezetését is vállalják. Saját erőből építették fel a kilencméteres Teréz-kilátót, amelynek létrejöttében nagy segítséget nyújtottak a helyiek. Tanösvényeket hoztak létre, amelyek a kilátóhoz vezetnek. A balassagyarmati iskolákkal szerződést kötnek, hogy a diákok az ötvenórás önkéntes munkát az egyesületnél végezhessék el, amelynek keretében főként a csesztvei tanösvényeket tisztítják meg.

Fotó: L. B. / NMH

Kalmár Attila, a település polgármestere

Mi a legfontosabb feladata a következő öt év során?

– A legfőbb cél a futó tenderek sikeres befejezése, valamint az eddigieknél több kiíráson kívánunk részt venni a jövőben. Ezért már fel is vettük a kapcsolatot egy pályázatíró céggel, akik segítségünkre lesznek ebben. Az óvoda megtartása kiemelt fontosságú, ezért az intézmény számára igyekszik a jövőben is minden támogatást biztosítani.

– Mire van szükség Csesztve fejlődéséhez?

– Ha több fiatal család költözne ide, akik újra felfedeznék a vidéki élet számos előnyét, például állattartást és a kertművelést. Ezáltal könnyebb lenne a beilleszkedésük és időseink is átadhatnák a tapasztalataikat. Az önkormányzat saját bevétele elég kevés, ezért minél több pályázati forrásra és állami támogatásra van szükségünk.

– Mik a terveik a jövőre nézve?

– Szeretnénk javítani az itteni életkörülmények színvonalán, valamint még szorosabb együttműködést kívánok kialakítani a helyiekkel, ezzel is növelve a település megtartó képességét. Fontos lenne az idegenforgalom fellendítése a Madách-emlékház által, hiszen így növelni tudnánk a község saját bevételeit is. Emellett vannak építési telkeink, amelyeket jutányos áron eladnánk a letelepedni vágyóknak. Ezenkívül szeretnénk felújítani a Török-kutat, amely nagyon jó minőségű vizet ad. Az óvoda udvarát a jelenlegi helyéről a Majthényi-kastély nyugati oldalára kívánjuk majd áthelyezni, amely előnyösebb lenne a gyermekek számára.

A helyi Madách-kúria az ország egyetlen Madách-emlékhelye

Műemlékvédelem alatt áll
Fotó: L. B. / NMH

A Madách-kúria országos műemlékvédelem alatt álló épület. Madách Imre író, költő 1844 decemberétől 1853 szeptemberéig élt a faluban. Itt születtek a gyermekei, és ebben az időszakban tevékeny részese volt Nógrád politikai életének. Madách 1862 augusztusában a kúriában fogadta az Ember tragédiája című műve felfedezőjét, Arany Jánost. A találkozóra egy emléktábla is utal az épület falán. A kúria 1964-től emlékmúzeumként működik, amely a mai Magyarország egyetlen Madách-emlékhelye. Az ehhez tartozó park természetvédelmi terület. Az állandó kiállítást 2012-ben felújították és kiegészíttették modern technikai eszközökkel. A miniszínpadon az adott kort idéző ruhába öltözve eljátszható Az ember tragédiája egy-egy jelenete, amely által betekinthetünk a mű különböző filmes és színpadi feldolgozásaiba. Csesztve hagyományos rendezvénye a Madách Imre tiszteletére megrendezett emléknap, amelyet október elején tartanak a Madách-kúriában.

Majthényi-Kastély

Az épület országos műemlékvédelem alatt álló létesítmény. A barokk stílusú, szabadon álló, földszintes kastélyt Majthényi Károly építtette a 18. század második felében, később a Madách családé lett. Ezután 1945-től az általános iskolának adott otthont, majd 1961-től óvoda, könyvtár és szolgálati lakást volt. Ma pedig itt találjuk a polgármesteri hivatalt és a könyvtárat, az óvodát, valamint egy 8 fős szállást is. A kastély udvari homlokzatára kosáríves, mellvédes tornácot építettek, melynek nyílásait 1960 körül – az eredeti ívek megtartásával – fakeretes ablakokkal látták el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában