tábor

2019.10.19. 11:20

Rákóczi útján jártak a diákok Balassagyarmaton

A 2019-es Rákóczi-emlékév jegyében határon túli és a magyarországi diákok számára szervezett közösen tábort a közelmúltban a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége és a Rákóczi Szövetség a nyugat-nógrádi városban.

Hegedűs Henrik

A tábor résztvevői és kísérőik a romhányi emlékműnél, amelyet meg is koszorúztak NMH-fotó

A szervezők nevében Czibulya Márk, a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Középiskola tanára elmondta, a házigazdákon kívül érkeztek a táborba diákok Kárpátaljáról, Nagyváradról, a délvidéki Topolyáról és Békéscsabáról is. A gyerekek az együtt töltött napok során megismerkedtek a Rákóczi-szabadságharc nógrádi vonatkozású emlékhelyeivel és eseményeivel, a vezérlő fejedelem szellemiségével és eszmerendszerével.

Így ellátogattak Szécsénybe, ahol Bellér Annamária, a Mikszáth iskola történelemtanára tartott számukra előadást Mit üzen ma Rákóczi? címmel, ebben kitért a fejedelem mély hazaszeretetére, istenhitére és erkölcsiségére. A sajátos tárlatvezetés során pedig a múzeumon kívül megtekintették a Borjúpástot, az 1705-ös országgyűlés színhelyét.

A tábor résztvevői és kísérőik a romhányi emlékműnél, amelyet meg is koszorúztak NMH-fotó

A következő állomáshely Romhány volt, és nem mindennapi élményt jelentett az ifjúságnak az odautazás: a szállítás ugyanis a büntetés-végrehajtás rabomobiljával történt. Itt Vass Miklós, a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke, Zérczi Miklós, a Mikszáth Kálmán Középiskola igazgatója, valamint dr. Budai István dandártábornok, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön parancsnoka kíséretében megkoszorúzták a falu határában található turul díszítette emlékoszlopot.

Ezt követően felkeresték a község másik végén lévő törökmogyorófát, amelynek csemetéjét annak idején II. Rákóczi Ferenc rodostói száműzetéséből küldte a szabadságharc utolsó csatájának helyszínére.

A tábor során dr. Budai István bemutatta a fiataloknak a balassagyarmati börtön működését, feladatköreit, különös tekintettel a fogvatartottak kiszabadulás utáni társadalmi visszailleszkedésére, míg Szántó Viktor rendőr hadnagy a rendőrség munkájának legfontosabb elemeit részletezte a diákoknak, akik felpróbálhatták a bevetési öltözetet, illetve gépkarabély-összeszerelési versenyt is tartottak. Gál Zoltán pedagógus felügyeletével kipróbálhatták, milyen ügyesen lőnek célba puskával és pisztollyal, míg dr. Kökény István vetítőképes előadásában a Don-kanyarba kalauzolta a hallgatóságot, ahol nagyapja hunyt el a második világháborús harcokban.

A művészi élvezetet Nagy Anikó tanárnő biztosította a táborlakóknak hegedűjátékával, a sportélményt pedig íjászkodás, és a Mozdulj Gyarmaton való részvétel jelentette a gyerekeknek.

Vass Miklós a polgárőrséghez kapcsolódó egyéb információként hozzátette, örömteli, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség Rétság, Mihálygerge és Héhalom után ebben az esztendőben Palotás és Szuha polgárőr egyesületét támogatta adományával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában