rendezvények

2019.10.22. 14:00

Nógrádban is megemlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharcról

Országszerte, így megyénkben is szinte minden településen tisztelegnek az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke előtt. Hazánkban a sztálinista terror elleni forradalom és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharc a budapesti diákok egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án.

Veres Edina

Forrás: NMH

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata, illetve az Erdélyi Kör szervezésében tartanak a forradalom 63. évfordulójáról illetve a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásáról ünnepélyes megemlékezést október 23-án 8 óra 30 perctől a Megyeházánál. Az ’56-os Nógrád megyei mártírok emlékére állított táblánál köszöntőbeszédet mond Fekete Zsolt polgármester, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, valamint Schirilla György hosszútávfutó. Az ünnepi műsorban közreműködik Bella Bence, a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium tanulója. A rendezvény után a hagyományokhoz híven megrendezik az október 23-i emlék-,váltó- és családi futást is. A résztvevők a December 8-a térnél állhatnak rajthoz 9 óra 15 perckor.

A tavalyi tarjáni rendezvényen is csatlakozott a futókhoz Schirilla György (középen)
Fotó: NMH

Bátonyterenyén szintén október 23-án rendeznek a forradalom és szabadságharc emlékére ünnepséget. A rendezvény helyszínéül a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Fáy András Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma szolgál, ahol 10 órakor Nagy-Majdon József polgármester ünnepi beszédében emlékezik meg a forradalom és szabadságharc hőseiről, majd a résztvevők a II. János Pál Pápa Katolikus Általános Iskola tanulóinak műsorával tehetik ugyanezt.

Szécsényben is előbb a Városházánál, majd a Szécsényi Nemzetőrség táblánál helyezhetik el a megemlékezés virágait a megjelentek 16 óra 30 perctől. Ezt követi a Városi Művelődési Központban tartott megemlékezés, ahol a város polgármestere, Stayer László osztja meg az egybegyűltekkel ünnepi gondolatait. A rendezvényt színesíti továbbá az Erkel Ferenc Vegyeskar műsora, majd átadják a „Köz Szolgálatáért” díjakat.

Fotó: NMH

A megemlékezések sorából nem maradhat ki Pásztó városa sem, ahol a forradalomra és szabadságharcra szintén két helyszínen, az ’56-os emlékműnél és a Szentlélek temető melletti emlékműnél tartanak ünnepi programokat és koszorúzást 16 órától. A megemlékezés keretében műsorral készül az Áldás Együttes és a Rozmaring Népdalkör, valamint ünnepi beszédet mond Farkas Attila polgármester. Az ünnepi műsort fáklyás felvonulás követi a Csillagtéri temetőhöz, majd 18 órától a művelődési központban a Választottuk a jövőt című rockoperát nézheti meg a közönség a Magyarock Dalszínház előadásában.

Nyugat-Nógrád városai közül Rétságon már október 22-én (azaz ma) megkezdődik az ünnepségsorozat. A művelődési központ melletti nagy parkolóban délután 15 órától a szabadságkoncert felvezetéseként tartják az 1956-os forradalom és szabadságharcról szóló megemlékezést. Itt beszédet mond Mezőfi Zoltán, a város polgármestere. A koncerten ezután fellép többek között Krisz Rudi, Pápai Joci, valamint a Karthago és a Kiscsillag együttes.

Balassagyarmaton több helyszínen zajlik majd október 23-án a megemlékezés. Délután 15 órakor a Trikál József és Hétvezér utcák kereszteződésében található családi ház falán leleplezik ifj. Dobó József Ludovikát végzett katonatiszt emléktábláját, aki sikeresen szökött meg a recski fogolytáborból, de miután szüleit megkínozták miatta, önként feladta magát. Ezt követően 16 órától a Bajcsy úti emlékhelyen folytatódik az eseménysor. Itt Csach Gábor polgármester tekint vissza a hatvanhárom évvel ezelőtt történtekre. Közreműködnek a Gyarmati Színkör művészei, a Balassagyarmati Dalegylet és az evangélikus egyházi kórus, valamint a 16-os Honvéd Hagyományőrző Csoport tagjai. Zárásként a régi vármegyeháza dísztermében 17 órától a város 2019. évi szakmai díjait adják át az önkormányzat vezetői.

A falvak közül Diósjenőn október 23-án, délelőtt 11 órától lesz a megemlékezés a református templommal szemközti parkban. Székely József Ede polgármester mellett Balla Mihály országgyűlési képviselő is köszönti a résztvevőket, illetve megosztja gondolatait a hallgatósággal Gottfried Richárd református lelkész és Győry-Fáy Csaba plébános. A kísérőműsort a Szentgyörgyi István Általános Iskola hatodikos diákjai adják.

Bánkon 16 órától az önkormányzat dísztermében az ünnepség keretében „Bánkért” emlékérmet vehet át dr. Csortán Magdolna gyermekorvos, Tereskén 16 órától a sportöltöző átadásával indul a szabadságkoncerttel egybekötött ünnepség (fellép Bunyós Pityu és a Neoton Família), Herencsényben 16 órától Jávor Károly önkormányzati képviselő emlékezik a közösségi téren, míg Cserháthalápon 17 órától Dócs Dávid polgármester értékeli 1956 jelentőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában