szavazás

2019.10.31. 14:31

Már keresik a jövő év halát

Szavazás kezdődött a 2020-as év haláról.

NMH

A csuka a leggyakoribb ragadozó hal Nógrád megye vizeiben

Forrás: MHT

A Magyar Haltani Társaság (MHT) most is három őshonos fajt állított jelöltként, melyek közül kettő fogható, egy védett – írja a társaság portálunknak eljuttatott közleménye.

Egyik jelölt az álló- és lassú folyású vizeket kedvelő csuka, melyre főként a vízi növényzetben gazdag vizekben lehet számítani, hiszen lesből támadó ragadozóként itt talál magának megfelelő rejtekhelyet, ahonnan áldozatára ronthat. Hatalmas szájáról és egészen hátul elhelyezkedő hátúszójáról könnyen felismerhető – áll a közleményben.

A csuka a leggyakoribb ragadozó hal Nógrád megye vizeiben
Fotó: MHT

Másik jelölt, a szintén ragadozó süllő ugyancsak széles körben elterjedt, de érzékeny faj. Jelentős állományai élnek közepes és nagyobb folyóinkban és tavainkban, de az iszapos medrű, oldott oxigénben szegény vizeket nem kedveli. Jellegzetessége a két hátúszó, a többnyire elmosódó, sötét haránt sávokba rendeződő mintázat, valamint a nagy, szem alá benyúló száj, amelyben a többi közül kiemelkedő ebfogak is vannak.

A süllő, a horgászok megbecsült zsákmánya
Fotó: MHT

Harmadik jelölt az erősebb áramlású, oxigéndús vizeket kedvelő német bucó. Ez a hal bennszülött faja a Duna vízrendszerének. Itt alakult ki, és ma is csupán a Dunában és a Vardarban, valamint ezek mellékfolyóinak vízrendszerében él, ezért fokozott védelmet élvez. Nagyon nyúlánk, áramvonalas teste lehetővé teszi, hogy sodrással szemben a mederfenékhez lapulva a görgetett hordalékból is kiválogassa a táplálékul szolgáló gerinctelen állatokat.

A csuka és a süllő Nógrád vizeiben viszonylag gyakori. A német bucó az Ipolyban előfordulhat, de az irodalmi adatok szerint nagyon ritka.

A ritka német bucó. Az irodalom szerint előfordulhat az Ipolyban
Fotó: MHT

A Magyar Haltani Társaság a szavazatokat 2019. december 31-én déli 12 óráig várja honlapján (haltanitarsasag.hu/azevhala_hu).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában