évforduló

2019.10.21. 19:50

Kilenc évtizede húzták fel a patinás salgótarjáni iskolát

Kilencven éve húzták fel Salgótarjánban a Petőfi Sándor általános iskola épületét. Az intézmény tanárai és diákjai hétfőn ünnepelték meg az évfordulót.

Kakuk Klaudia

Forrás: NMH

Az Acélgyári úton sétálva már messziről látszik a kívülről korosodó iskolaépület, ahová belépve rögtön magával ragad múltat idéző varázsával.

A Petőfi Sándor általános iskola a város egyik legrégebbi oktatási intézményei közé sorolható. Az első épületét –, ami a jelenlegivel szemben, a patakparton helyezkedett el – a salgótarjáni Vasfinomító Társulat elnöke alapította alkalmazottai gyerekeinek nevelésére, oktatására. A népes gyermeksereg létszáma azonban túlnőtt az iskolaépületen és hely híján a tanulókat már az olvasó- és kaszinótermekben is tanították. Ezért a Salgótarjáni Vasmű Rt. vezetősége megálmodott egy új, korszerű iskolát, amit 1928-ban kezdtek el építeni és a következő év októberében már tanulók népesítették be. Ennek pontosan kilencven éve.

A Petőfi egykor és most

Földi Erika tagintézmény-vezető a tegnapi ünnepségen tartott beszédében örömét és büszkeségét fejezte ki a tantestület és a tanulók felé, hiszen a kilencven éve megújult iskolaépületben azóta is töretlenül folyik az oktatói, nevelői munka, amihez hozzátartozik az iskola sajátos légköre és környezete is. Földi Erika hozzátette: a múlt társadalmi változásai nyomot hagytak az iskolán, tanulói és tanári összetétele jelentősen átalakult az évek folyamán. Az 1929-ben átadott új iskolaépületről gróf Klebelsberg Kunó így vélekedett a korabeli források szerint: „Magyarország legtökéletesebben megépített, legjobban felszerelt, a modern pedagógia legkényesebb igényeit is száz százalékban kielégítő, a higiéné összes követelményeinek megfelelő új iskolaépület”.

– Az épületen azonban külső festésen, ablakcserén és a mosdóhelyiségek felújításán kívül azóta nem végeztek nagyobb munkálatokat, pedig nagy szükség lenne rá–fogalmazott Földi Erika intézményvezető, aki hozzátette: reméli, a jövőben reméli nemcsak az iskola belső terei kapnak új köntöst.

Szép jubileumot ünnepel a tanintézmény
Fotó: NMH

Az ünnepségen a gyerekek műsorán kívül – születésnapi ajándéknak szánt – galéria megnyitásával is kedveskedtek a közönségnek, ahol az iskola 90 éves épületéről alkotott rajzokból a legjobb pályamunkák kerültek kiállításra. A rendezvény záróelemeként Fekete Zsolt, Salgótarján Megyei Jogú Város polgármestere helyezett el koszorút az évfordulóra állított emlékfal előtt.

Túlélte a világháborút is

Az épületet Marschalkó Béla okleveles építész tervezte, Prokisch János építész pedig kivitelezője volt a város ikonikussá vált intézménynek, amely túlélte még a II. világháborút is. A 1929-ben átadott iskola gyorsan – egy év alatt – épült fel és 800 ezer pengőbe került. Az épület az akkori idők legkorszerűbb elképzelései szerint készült, minden gyakorlati és elméleti oktatást biztosított lehetőségekhez képest. Az iskolában tíz tanterem, rajzterem, cserkész- és leventeotthon, tornaterem, szertárhelyiségek, fürdők és zuhanyzók működtek. A toronyban órák mutatták az időt. 1960-ban emeletráépítéssel bővült az épület.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában