fejlesztések

2019.10.30. 06:40

Fokozatosan fejlődik Nógrád ékköve, a világhíres Hollókő

Pályázati pénzből, támogatásból, valamint önerőből is tovább épül, szépül, fokozatosan fejlődik Hollókő, a világörökségi helyszín. A falu vezetői egyformán odafigyel­nek az ófalu és az újfalu fejlesztésére.

Szenográdi Ferenc

A hollókői védett falurész legelején elhelyezkedő látványház felújítására és korszerűsítésére nyolcvanmillió forintot fordít a helyi önkormányzat

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

– Évente 80–90 ezer turista látogat a faluba. Amit az ófalu a turizmusból megtermel, abból tudjuk fejleszteni az újfalut – vélekedett Szabó Csaba, Hollókő polgármestere. Az újfaluban szükségessé vált a főutca mentén a járda felújítása. Ez 12,7 millió forint belügyminisztériumi támogatásból és 17 millió forint saját forrásból most megvalósul. Saját erőből több helyen is megoldják a felszíni víz elvezetését.

Természetesen az ófaluról sem feledkeznek meg, amit a bel- és a külföldi turisták leginkább felkeresnek. Az ófalu elején lévő látványház felújítására, korszerűsítésére 80 millió forintot fordítanak. Szabó Csaba elmondta, hogy kicserélik a helyiségekben a megkopott padlózatot, kifestik a falakat, kívülről hőszigetelik az épületet és egy raktárhelyiséggel bővítik. A munkálatok jövő tavaszra elkészülnek. Ez az épület ad otthont annak az állandó kiállításnak, amely az egykori Hollókői esküvőt, lakodalmat mutatja be. A különböző relikviák, fényképek, ruhák, írásos dokumentumok nagy része már a rendelkezésükre áll.

A hollókői védett falurész legelején elhelyezkedő látványház felújítására és korszerűsítésére nyolcvanmillió forintot fordít a helyi önkormányzat
Fotó: Sz. F. / NMH

Az ófalu főutcáján felújítás alatt áll az étterem. A polgármester úgy vélekedett, hogy a turisták körében egyre többen érdeklődnek a palóc ételek és azok elkészítése iránt. A felújítás alatt álló Palóc konyhának ezután lesz egy olyan részlege is, ahol egy főzőpultnál az érdeklődők – szak­emberek segítségével – bekapcsolódhatnak a különböző ételek elkészítésébe. A kiállítási részlegben a palóc gasztronómiát mutatják be. Az épületben helyet kap egy konyha és a hozzá tartozó étterem, valamint egy fogadórész is. A 110 millió forintos beruházás húsvét előtt befejeződik, az ünnepekre üzembe helyezik az épületet.

Az önkormányzat kilenc ingatlant vásárolt meg, többek között az ÁFÉSZ egykori konyháját, valamint éttermét is. Az épületben jelenleg a Hollókői Várörökség Kezelő Kft. üzemeltetésében bisztró működik. A létesítmény további fejlesztését a konyha kibővítésével tervezik, s amennyiben a szükséges felszereléseket is sikerül megvásárolniuk, azokat is üzembe helyezik.

Szabó Csaba polgármester elmondta, hogy a Magyar Falu Program keretében továbbfejlesztik a felszíni vízelvezető csatornahálózatot, továbbá az utak felújítását tervezik, valamint a falubuszt is szeretnék újra cserélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában