almanach

2019.10.12. 11:20

Bemutatkozik Kálló, ahol erősítik a kultúrát és segítik a gyerekeket

Számos fejlesztés valósult meg az elmúlt években a faluban, amely egyre élhetőbbé válik, és egyre több programot kínálnak a helyieknek.

Tóth-Nagy Orsolya, Palchuber Kinga

Az utóbbi években több helyi intézmény fejlesztését valósították meg a községben

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

 

Kálló

Polgármester:

Baboss Buda

Alpolgármester:

Czeba Katalin

Jegyző:

dr. Tóth Kálmán

Képviselő-testület tagjai:

Baboss Bence, Koncz Csilla, Koncz Lajosné,

Kapás Antalné, Balla Jánosné

Civil szervezetek:

Kéz a Kézben Egyesület,

Kálló Sportegyesület,

Kálló Polgárőr Egyesület

Elérhetőségek:

Cím: 2175 Kálló, Kossuth u. 16. Telefon: 06-32/577-000, 06-32/577-001

Több mint 135 millió forintos támogatásból bővítik az óvodát, valamint egycsoportos bölcsődét alakítanak ki. Modernizálták a közelmúltban a közvilágítást is, amely során közel 300 lámpa cseréje valósult meg.

Ezen túlmenően 25 millió forintot nyert el az önkormányzat a könyvtár szolgáltatásainak bővítésére, amelynek célja, hogy a fiatalok ismereteit fejlessze és segítse őket képességeik kibontakoztatásában. A polgármester azt is elárulta, hogy mintegy 133 millió forintot nyertek el az önkormányzat tulajdonában álló intézmények korszerűsítésére.

– A támogatás által megújul az általános iskola, az orvosi rendelő és a polgármesteri hivatal. A munkálatok folyamatban vannak – közölte Baboss Buda. A falu vezetője arra is kitért, hogy a hivatalban egy másik támogatásból belső felújítást végeztek mintegy 20 millió forintból.

– Az iskolában tavaly a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ két csoportszobát hozott létre a már meglévő tornaszobából – közölte a polgármester. Mint mondta, akkor az összes osztályterem új köntöst kapott, de a vizesblokkot is felújították. Nagy igény volt már a helyi Liszt Ferenc művelődési ház fejlesztésére is.

Az utóbbi években több helyi intézmény fejlesztését valósították meg a községben
Fotó: L. B. / NMH

– Egy olyan közösségi tér létrehozása volt a cél, amely nemcsak kulturális rendezvényeknek, könyvtári szolgáltatásnak, de sporteseményeknek és más összejöveteleknek is helyszínéül szolgál – árulta el Baboss Buda, aki bízik benne, hogy az intézmény lehetőséget ad a helyiek összekovácsolására. További, közel 30 millió forintos összegből fejlesztették a helyi konyhát. Ezenkívül 10 millió forintot kaptak az önkormányzati utak kezelésére és a karbantartásához szükséges munkagépek beszerzésére.

Kállón segítik a hátrányos helyzetűeket is. Mintegy 40 millió forintos támogatásból létrehozták a Biztos Kezdet Gyerekházat, ahová bölcsődéskorú gyerekeket és fiatal szülőket várnak egyebek mellett fejlesztő foglalkozásokkal és tanácsadásokkal. A polgármester azt is elmondta, hogy a Magyar Falu Program keretében több pályázatot is benyújtottak különféle fejlesztésekre, de szennyvízberuházás is megvalósul majd.

Nevezetességek

Aki a településre látogat, több nevezetességet is megtekinthet. Így például a plébániát, amely már 1672-ben fennállt. A mai, Kossuth úti szakasz már meg volt a pincéig, majd a XIX. század elején épült a Rákóczi úti rész, a XX. század elején pedig a pincétől a templom felé eső szobákkal bővítették ki. Az épület így érte el a jelenlegi formáját. Ezenfelül a Szent Pál megtérésére felszentelt helyi templomot is érdemes megnézni, amelyről 1675-ből származnak az első írásos adatok.

Megkérdeztük: Milyen az élet Kállón?

Koncz Csilla: 18 éves koromtól élek Kállón, a helyi iskola megbízott vezetője vagyok. Arra törekszem, hogy a gyerekeket minél jobban bevonjam a helyi rendezvényekbe. Fontos, hogy a fiatalok kihasználják a számukra kínálkozó lehetőségeket. A kultúrházunk alkalmat ad a gyerekek kibontakozására. Az iskola nagyon jól együttműködik az önkormányzattal.

Lakatosné Bangó Mária: A Ceferino közösségi ház vezetőjeként dolgozom. Különféle fejlesztő foglalkozásokkal várjuk a gyerekeket. Olyan programokat szervezünk, amelyek tartalmas kikapcsolódást adnak nekik. Kálló fontos számomra, itt születtem, ide kötnek a gyökereim. A faluban nagy az összetartozás, a közösségi élet pedig szerintem egyre jobb.

Réthy Rozália: Nemrég elkészült a kultúrházunk, ahová mostantól bábelőadásokat hozok a gyerekeknek. Az itt élő fiatalok tehetségesen táncolnak, ezért Gödöllőről jön hozzájuk tánctanár, aki segíti őket. Megalakult a gödöllői székhelyű Urban Verbunk Alapfokú Művészeti Iskola helyi tagozata is, ezenfelül a felnőtteknek is szeretnék kulturális programokat hozni.

Nagy Réka ­úszóbajnok és csúcstartó

– Mit jelent ön számára Kálló?

– A szülőfalum, az otthonom, ahová bármikor hazamehetek és tudom, hogy mindig van, aki hazavár. Ez a legfontosabb, itt van a családom.

– Hogyan került életébe az úszás?

– Az úszás már óvodás korom óta az életem része. Egy véletlen során kezdtem versenyezni. Egyik úszóedzőm az edzés alkalmával annyi pozitívumot látott a mozgásomban, hogy javasolta, induljak a következő versenyen. Legbüszkébb a 2017-es eredményeimre vagyok, amikor is Győrben, a XIV. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) két arany-, két ezüst- és két bronzérmet is szereztem. Az érmek számát tekintve két másik úszóval holtversenyben a második, illetve a harmadik legfiatalabb magyarként a rendezvény legeredményesebb tagja lettem. 200 méteres vegyesúszásban elért 2:14.80 perces időm EYOF- és magyar korosztályos csúcs lett. Eredményeim alapján az Európai Olimpiai Bizottság abban az évben a kontinens második legjobb fiatal sportolójának választott. De számtalan bajnoki cím és csúcs is kötődik a nevemhez.

– Mik a tervei a jövőbe tekintve?

– A következő esztendőben az lesz a célom, hogy kijussak az ifjúsági Európa-bajnokságra és ott a lehető legjobban szeretnék szerepelni. Természetesen azon vagyok az edzőmmel együtt, hogy mindenben a maximumot nyújtsam, és ne hagyjak magam után kívánnivalót. Távlati célként természetesen az olimpiai részvételt tűztem ki.

Programok kicsiknek, nagyoknak

Az önkormányzat minden évben arra törekszik, hogy tartalmas programokat is kínáljanak. Februárban például farsanggal várják a lakosokat. Az időseket minden év őszén köszöntik. Emellett a nemzeti ünnepeken is megemlékezéseket tartanak. Nyáron rendszerint lecsófőző vigasságot szerveznek, télen pedig adventi műsorokkal és falukarácsonnyal készülnek. A művelődési házat is szeretnék élettel megtölteni, így a jövőben minél több kulturális előadást szerveznek majd a helyiek számára.

Cukorba mártotta álmait, és nyert

Magyarné Fekete Veronika élete a cukrászatban teljesedett ki: művészi formákba álmodott tortáival rendre ott hagyja cukormázzal átitatott névjegyét a szakmai versenyeken. A kállói származású cukrász 20 éves volt, amikor a munka és a szerelem a fővárosba csábította, ám máig meleg szívvel gondol vissza a nógrádi gyermekévekre. Nagypapája elismert asztalosmester volt, s úgy érzi, tőle örökölte a kézügyességét.

Veronika tortáival az elmúlt években sikert sikerre halmozott hazánkban, s azon is túl. Tavaly a Legyél Te is zsűritag! című versenyen szerepelt eredményesen, majd a Pataki János-emlékversenyen nyert ezüstérmet tortadíszítés kategóriában és a Tatai Országos Gasztronómiai Bajnokságon is letette névjegyét. Eredményei közül arra az aranyérmére a legbüszkébb, amelyet a németországi kulináris olimpián nyert. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség ezt elismerő oklevéllel is jutalmazta. Mindemellett cukorba álmodott betlehemével 2018-ban ezüstérmet nyert a luxemburgi nemzetközi kulináris világbajnokságon.

Magyarné Fekete Veronika tortabetlehemet is készített már

– Visszagondolva az elmúlt öt évem eredményeire, nincs okom panaszra! Nagyon jó érzés, hogy a szakma elismeri a munkáimat és biztat a folytatásra – mondta Veronika, akit a pozitív visszajelzések megerősítenek abban, hogy jó úton jár, és boldogabb nem is lehetne, hiszen azt csinálhatja, amit a legjobban szeret. Veronika díjnyertes alkotása tavaly a kállói templomot díszítette az ünnepek alatt.

A cukrász egy újabb álmát váltja valóra idén novemberben, ugyanis a gödöllői Királyi Kastélyban fényűző körülmények között szervezi meg az I. RoyalCake-t, amellyel Erzsébet királyné előtt is tisztelegni kíván.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában