baleseti kockázat

2019.10.26. 06:40

Alul- és felüljárók szolgálják a biztonságot a 21-esen

A 21-es számú főút kétszer két sávossá alakításával az úttesten való áthaladás fokozott baleseti kockázatot jelent a gyalogosokra nézve. A balesetek elkerülése érdekében a korszerűsítés során több helyszínen is aluljárókat építettek ki a járókelők számára. A KRESZ szerint, ha a közelben aluljáró található, akkor minden esetben azon kell áthaladni!

Palchuber Kinga

Aluljáró a tari csomópont alatt. A közelben buszmegálló is van. A biztonságos közlekedés megköveteli a használatát! Fotó: L. B.

Fotó: Balazs Ladoczki

A 21-es főút korszerűsítése során a balesetek elkerülése érdekében – figyelembe véve az éjszakai és korlátozott látási viszonyokat is – több helyszínen is aluljárókat építettek ki a gyalogosok számára. Fontos, hogy a járókelők a balesetek elkerülése végett ezeken a részeken csak az aluljárót használva kelhetnek át a túloldalra.

– Az aluljárók kiépítése miatt a járművezetők nem számítanak az adott útszakaszon gyalogosok átkelésére az úttesten. Ez alól természetesen kivételt képez az az útszakasz, ahol kijelölt gyalogos-átkelőhelyet létesítettek, amelyet a közúti jelzőtábla előre jelez a sofőröknek – mondta kérdésünkre Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A Bátonyterenyei Rendőrkapitányság baleset-megelőzési bizottsága már a szeptemberi átadás előtt meghirdette a Minden esetben aluljáró! című megelőző kampányát, amellyel a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a megváltozott forgalmi helyzetben a lakosság ne szabálytalanul közlekedjen és átkeléskor minden esetben az új aluljárókat vegye igénybe.

Aluljáró a tari csomópont alatt. A közelben buszmegálló is van. A biztonságos közlekedés megköveteli a használatát! Fotó: L. B.

Gergely Annamária címzetes rendőrszázados, a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság munkatársa a Nool.hu megkeresésére elmondta: a program célja elsősorban a közúti közlekedési balesetek megelőzése és a lakosság figyelmének felhívása a közúti szabályok betartására.

– A Bátonyterenyei Rendőrkapitányság illetékességi területén a 21-es számú főút korszerűsítésével több helyszínen alakítottak ki aluljárót, míg a megszélesedett úttesten gyalogos átkelőhelyet egy szakaszon jelöltek ki – tette hozzá Gergely Annamária, aki a kezdeményezés során a környék valamennyi általános iskolájában, óvodájában, nyugdíjas klubjában és öregek otthonában is beszélt az új szabályok betartásáról.

Hozzátette: a gyerekekkel többször is kilátogattak az aluljárókhoz, ahol bemutatták a gyalogos közlekedési szabályok helyes alkalmazását. A fiataloknak a szakember matricát, hűtőmágnest, tollat és kulcstartót is ajándékozott, hogy a tárgyak emlékeztessék őket a szabályok betartásának fontosságára.

A kampány célja továbbá a figyelemfelhívás, az elgondolkodtatás, az elrettentés, a balesetek elkerülése, a belátásra bírás és a bűnmegelőzés.

– A kétszer kétsávos útszakasz rendkívül balesetveszélyes a gyalogosok számára, hiszen a járókelők a szélesített úttesten nem tudják helyesen felmérni a járművek távolságát és gyorsaságát. A türelmi időszak a 21-es főút szeptemberi átadásának időpontjában megszűnt, a gyalogos közlekedésre vonatkozó szabályszegések szankciót vonnak maguk után!

Az aluljárót nem megfelelően használó járókelőket helyszíni bírsággal, vagy szabálysértési feljelentéssel büntetik – tette hozzá Gergely Annamária. A saját biztonságának érdekében tehát senki se feledje a szlogent: minden esetben aluljáró!

Hol találunk átkelőket a főúton?

A 21. számú főúton a 2000-es évek elején épült egy aluljáró Vizslás-Újlakon, míg 2015-ben elkészült Lőrinci-Selypnél és Jobbágyinál is egy-egy akadálymentesített gyalogos-aluljáró. Hideg András, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta: a 2018-ban átadott szakaszokon egy akadálymentes gyalogos-aluljáró épült Mátraszőlős főúti bekötésénél.

– Az idén átadott szakaszokon a Tar és Sámsonháza felé vezető utak külön szintű csomópontjának részeként a csatlakozó ágakon épülő buszmegállók megközelítésére épült gyalogos-aluljáró. Kettő létesült Mátraverebélyben: egy a település Hatvan felőli végénél és egy a főút két oldalán lévő településrészek összekötését biztosító Vasút út gyalogosforgalmának átvezetésére és az ott épülő buszmegállók megközelítésére. Bátonyterenyén a Nagybátonyi, Béke utcai csomópont előtt Hatvan felől a főútra tervezett buszöbölpár megközelítésére épült gyalogos-aluljáró, de a Kisterenyei lakott területi szakaszon a Váci Mihály útnál, a Gyermekek útja–Jászai Mari úti csomópontban és a Köztársaság úti csomópontban is aluljárón közlekedhetnek az út két oldalán élő emberek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában